Nokia omaksui uudet arvot

Oli mielenkiinoista kuunnella entisen, alusta asti mukana olleen Nokian johtajistoon kuuluneen juristin arvioita Nokian noususta johtavaan asemaan kännykän valmistajana maailmassa ja nykyisistä vaikeuksista säilyttää asemansa.

Nokia on nyt suurin ja kaunein tekijä markkinoilla, mutta asema ei säily ilman sopeutumista markkinoiden tapoihin ja ehtoihin, hyvässä ja pahassa. Maailmalla Suomi ja Nokia ovat yhtä ja sauna tunnettiin paikkana, jossa hyvät päätökset tehdään. Mutta onko näin enää, kun omistus on vieraissa käsissä ja pääosa tuotannosta muualla?

Mainitun johtajan arvio tilanteesta havahdutti ja säikäytti samalla kertaa. Ovatko globalisaation ja markkinoiden vaatimukset ylittämässä kaikessa kohtuuden, arvoista puhumattakaan?

Nokia saavutti paikan auringossa puhtain asein. Ideat olivat Suomesta ja työtä tehtiin kuin entinen hullu mies Huittisista. Oli saavutettava maali ennen muita ja sen opin suomalaiset omaksuivat Paavo Nurmen ja hänen aikalaistensa jalanjäljissä.

Maailman valloitukseen lähdettiin kuin talvisotaan, vähin varustein voittamattomaksi luullun edessä, mutta niin kuin moni muukin hyvä, tulos saavutettiin kovalla työllä ja lujalla uskolla.

Hankaluudet alkoivat, kun suomalaisten piti sopeutua rauhan tilaan ja vastaavasti Nokian suurimman ja kauneimman rooliin. Tavoitteisiin päästään yleensä unelmien voimalla ja juoksemalla kovempaa kuin muut, mutta asemien säilyttäminen onkin jo vaikeampaa muiden hengittäessä niskaan.

Nokia on nyt tilanteessa, jossa asemien säilyttäminen vaatii jos ei aivan vilunkia niin ainakin muiden hyökkäysten torjuntaa. Globalisaation oikeutuksella Nokia mm. hakee uusia halvan työvoiman alueita samalla kun se sulkee kalliiksi käyviä kohteita esimerkiksi Saksan Bochumissa ja Jyväskylässä.

Tämä poltetun maan taktiikka on raa'an kapitalismin kovinta todellisuutta. Kvartaalitalous toi kuvaan kovuuden ja keinoja kaihtamattomat opit aiempien suomalaisten ihanteiden, osaamisen ja yritteliäisyyden, kannateltua Nokiaa menestykseen.

Eettiseen, oikeudenmukaiseen ja avoimeen toimintaan kehottava huoneen taulu on nyt korvattu pörssiä ja markkinaennusteita kuvaavilla käyrillä, joiden edessä aamun avaus pääkonttorissa tapahtuu sivuille vilkuillen, ettei kukaan aja ohi.

Tämän opin moraalia ei eronnut johtaja kyennyt hyväksymään.

LARS-OLOF FREDRIKSSON Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu