Laman taakka kaatuu köyhimmille

Talouden syöksy jatkuu ja uhkaa vain syventyä. Suurimmat vaikeudet ovat vielä edessä. Työttömyys kasvaa, konkurssit lisääntyvät, verotulot alenevat, kunnat velkaantuvat ja joutuvat leikkaamaan palvelujaan ja valtio rahoittaa menojaan valtavalla lainanotolla.

Pääministeri Matti Vanhasen hallitus on alentanut verotusta siten, että valtion verotulopohja on ohentunut tuntuvasti. Euromääräisesti eniten ovat verokevennyksistä hyötyneet kaikkein suurituloisimmat ja varakkaimmat. Kiinteistö- ja energiaverojen kiristys iskee pahiten vähävaraisimpiin. Vain ruuan arvonlisäveron alentaminen suosii myös pienituloisimpia. Suuri vaara on kuitenkin se, että ruokaveron alennus siirtyy heikosti kuluttajahintoihin. Hallitus heräsi tähän uhkaan aivan liian myöhään.

Vanhasen hallitus aikoo jatkaa seuraavat kaksi vuotta entisellä linjalla. Edes niille, joilla on paljon veronmaksukykyä, ei aiota panna talouden syöksystä aiheutuvaa taakkaa. Valtion menoja ei myöskään hallitus aio ottaa miltään osin tarkasteluun.

Säästöjä ei edes ajatella. Päinvastoin suuret, sinänsä perustellut menolisäyslupaukset on annettu seuraavalle vaalikaudelle. Lasku jää tulevien sukupolvien harteille.

Kunnissa joudutaan tekemään täysin päinvastoin kuin maan hallitus tekee. Liki jokaisessa kunnassa tehdään parhaillaan rankkoja säästölistoja. Ensi syksynä kunnat kiristävät sekä tulovero- että kiinteistöveroprosentteja.

Lopputulos on se, että valtio siirtää laskua hyväosaisilta pieni- ja keskituloisille. Sairaat, eläkeläiset ja lapsiperheet joutuvat maksajiksi samalla, kun heidän paljon tarvitsemansa kunnalliset palvelut heikkenevät ja taksat nousevat.

Kuntien palveluksessa olevat joutuvat yhä kohtuuttomamman työtaakan alle.

Ääriliberaalin markkinatalouden ahneet pelurit, joille Suomessakin on EU-jäsenyyden aikana ja kannustamana annettu kohtuuttoman suuri valta, synnyttivät maailmanlaajuisen talouskriisin.

Nyt valtavan laskun joutuvat maksamaan pääosin pieni- ja keskituloiset eläkeläiset ja työtä tekevät kaikkialla maailmassa. Käsittämätöntä on se, että Suomessakin lasku siirretään raskaimmin syyttömille ja heikoimmassa asemassa oleville sekä tuleville sukupolville.

Näin ei ole pakko tehdä. On suunnan muutoksen aika.

TOIMI KANKAANNIEMI Kansanedustaja, kd Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu