Juutalainen pääsiäinen on kristillisen esikuva

Jukka Vettenniemen kirjoituksessa pääsiäisen pakanallistumisesta (Ksml 8.4.) oli pari asiavirhettä. Hän mainitsi juutalaisten pääsiäisen juontavan juurensa 4500 vuoden takaa. Juutalaisten pääsiäinen asetettiin vuoden 1300 tienoilla eKr, joten aikaa siitä on kulunut noin 3300 vuotta.

Edelleen hän totesi, ettei kristillinen pääsiäinen liity mitenkään juutalaiseen pääsiäiseen. Asia on aivan toisin. Juutalainen pääsiäinen oli kristillisen pääsiäisen esikuva.

Juutalaiset viettävät pääsiäistä Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi. Lähtö tapahtui karitsan veren suojaamana. Juutalaisten piti teurastaa vuoden vanha urospuolinen ja virheetön karitsa, jonka verellä ovien pihtipielet tuli sivellä. Näin israelilaiset säästyivät kuoleman enkelin aiheuttamalta tuholta, ja matka vapauteen alkoi.

Jeesuksen kuolema sijoittui pääsiäisviikolla siihen päivään, jolloin pääsiäiskaritsat teurastettiin. Hän oli virheetön nuori mies, joka Jumalan Karitsana vuodatti verensä, jotta ihmiset säästyisivät ikuisesta kuolemasta eli kadotuksesta. Kun uskossa turvaudumme häneen, pääsemme synnin ja kuoleman orjuudesta vapauteen.

Juutalaiset eivät hyväksyneet kärsivää Messiasta, joten he viettävät edelleen vanhan liiton mukaista pääsiäistä. He elävät yhä Mooseksen kautta asetetussa lakiliitossa, vaikka Messias on jo tullut ja hänen kauttaan voimme päästä armoliittoon Jumalan kanssa. Vanha liitto ei enää ole voimassa, elämme uuden liiton aikaa.

ANITA OJALA Kuhmoinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu