Yhdyskuntajätehuoltomme toimii

Katri Penttinen kirjoittaa (Ksml 8.4.), että "Suomi on pudonnut kauas johtavien kierrätysmaiden kärjestä. Esimerkiksi vuoden 2007 eurooppalaisissa tilastoissa Suomi sijoittuu keskitason alapuolelle".

Penttinen antaa virheellisen kuvan yhdyskuntajätehuollon tilasta. Eurostatin tilastoissa Suomi on materiaalikierrätyksessä 27 EU maan joukossa seitsemäntenä. Kohtuullinen tulos harvaanasutulta maalta.

Parantamisen varaa toki on. Edellä ovat mm. Saksa, Belgia, Ruotsi, Hollanti ja Tanska, joissa myös jätteiden energiahyödyntämisen taso on korkea.

Penttisen mainitseman Slovenian luvut Eurostatin tilastoissa kertovat yhteenlasketun määrän kierrätykselle ja jätteiden kompostoinnille. Materiaalikierrätys ja kompostointi yhteenlaskettuna Suomen kierrätysaste on 36 prosenttia ja sijoitus myös seitsemäs ja Slovenian edellä. Meille hyvän ja tavoiteltavan esimerkin antaa Ruotsi. Ruotsissa kierrätysprosentti on 49 ja energiana hyödynnetään 47 prosenttia yhdyskuntajätteestä.

Yhdyskuntajätehuollosta vastuussa olevat kunnalliset jätelaitokset ovat kierrätysmateriaalien keräyksessä merkittäviä toimijoita. Kiinteistökohtaisen keräyksen lisäksi jätelaitokset ja tuottajayhteisöt ylläpitävät yhteistyössä alueellisten hyötyjätepisteiden verkostoa.

MARKKU SALO

JLY-Jätelaitosyhdistys ry Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu