SDP:n politiikka tarjoaa vaihtoehdon

Erkki Hakonen Jyväskylästä kirjoitti (Ksml 9.4.), että oppositiopolitiikka puuttuu eduskunnasta. Hakonen peräänkuulutti vaihtoehtoja, joita hänen mukaansa oppositiolla ei ole.

SDP teki vaihtoehtoisen talousarvioesityksen syyskuussa. Tuolloin varoittelimme tulevasta taantumasta ja kuntatalouden heikkenemisestä. Esitimme selvästi nykyistä pienempiä veronalennuksia, julkisten palveluiden turvaamista sekä työllistäviä investointeja. Myös tulopuolelle esitimme uusia vaihtoehtoja, mm. windfall-veron käyttöönottoa.

Kun taloustilanne muuttui ja hallitus joutui joulukuussa tekemään lisätalousarvion, SDP rakensi oman esityksensä, pelastusrenkaaksi kutsutun vaihtoehdon. Jälleen esitimme veronalennusten sijasta julkisten palveluiden ja kuntatalouden turvaamista sekä työllisyyspainotteisia investointeja. Ennen hallituksen maaliskuun kehysriihtä valmistelimme "silta yli taantuman" -nimisen ohjelman kuntatalouden parantamiseksi.

SDP torjui yhdessä palkansaajajärjestöjen kanssa eläkeiän noston, joka ei olisi tuottanut haluttua lopputulosta ja joka etenkin työttömyyden lisääntyessä olisi aiheuttanut mittavia ongelmia niin taloudellisesti kuin inhimillisestikin.

SDP:n vaihtoehdot eivät ole viihdelehtien otsikoita, vaan harkiten valmisteltuja esityksiä taantuman lievittämiseksi ja sen keston lyhentämiseksi. Ehkä osoituksena vaihtoehtojen todellisuudesta on, että hallitus on ottanut nyt käyttöön samoja työkaluja, joita SDP esitti jo syyskuussa. Jos SDP:n olisi astuttava hallitukseen ensi viikolla, ohjelma taloustilanteen ja kuntatalouden hoitamiseksi on olemassa.

Valitettavasti politiikan uutisoinnissa keskitytään liian usein pinnallisten ilmiöiden tarkasteluun. Siksi syntyy helposti vääriä mielikuvia.

ARI KORHONEN Puoluesihteeri, SDP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.