Raamattu haastaa lukijansa

Raamattu on siitä mielenkiintoinen kirja, että se oikeasti haastaa lukijansa. Sitä voi lukea läpi kuin romaania tai historiakirjaa, siitä voi yrittää etsiä virheitä ja yrittää tehdä vaikka omia versioita, kaikella lukijan vapaudella. Joku ihmettelee, kuinka Kain löysi vaimon, toinen laskeskelee maapallon ikää Vanhan testamentin sukuluetteloista.

Mielenkiintoinen kysymys onkin, onko Raamatun käsikirjoittajalla itsellään ohje tämän maailman luetuimman kirjan lukutapaan. Yhden ohjeen antaa apostoli Paavali neuvoessaan opetuslastaan Timoteusta: "Olet myös jo lapsesta asti tuntenut pyhät kirjoitukset, jotka voivat antaa sinulle viisautta, niin että pelastut uskomalla Kristukseen Jeesukseen." Raamatun ydin on pelastussanoma, joka keskittyy yhden persoonan ympärille. Raamattu on kirjoitettu, jotta lukija oppisi sen kautta tuntemaan omakohtaisesti Jeesuksen.

Mihinkään eivät painettuina mahtuisi ne todistukset, joita on olemassa henkilökohtaisen uskon avautumisesta. Raamattu on lukijansa kädessä avautunut elämän merkityksen avaavaksi kirjaksi. Samalla Raamattu säilyy edelleen kirjana, joka jatkuvasti haastaa lukijansa.

Vanhan testamentin monimutkaiset uhrimenot osoittautuvat esikuviksi siitä uhrista, jonka Jeesus on täydellisenä suorittanut omassa ristinkuolemassaan. Vaikka elämää suojelevat ohjeet kuten kymmenen käskyä ovat yhä voimassa, ei esikuvallisten uhrimenojen noudattaminen enää kuulu meille. Meitä kutsutaan osallisiksi Jeesuksen avaamaan uuteen elämään. Pääsiäisen sanoma tulee lähelle jokaista ihmistä, heikoinkin syntejään katuva syntinen voi sen omakohtaisesti ottaa vastaan.

Oman kirjasarjansa voisi kirjoittaa siitä, kuinka ihminen oman viisautensa ansaan joutuneena voi myös sulkea Raamatun itseltään. Niin on ikävä kyllä tehnyt myös suuri joukko Raamatun akateemisia tutkijoita viime vuosisatoina. Samaan aikaan ovat arkeologit satoja kertoja hämmästelleet sitä, kuinka Raamatussa kerrotut asiat ovat vahvistuneet uusina tutkimuslöytöinä.

Suosittelen jokaiselle Raamattunsa avaavalle keskeisintä sen lukemiseen tarkoitettua ohjetta. Aloita evankeliumiteksteistä ja kuuntele niissä sitä, mitä Vapahtaja tahtoo sinulle henkilökohtaisesti puhua.

KARI VALKONEN DI, kouluttaja, Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.