Lasten arjessa oltava mukana

Miksi lapselle jo pienestä pitäen tulee antaa aikaa, vastuuta, hellyyttä ja rakkautta? Siksi, että hän pienestä pitäen voi kasvaa vastuuta sisältävään ja turvalliseen elämään. Olkaa lisäksi aidosti kiinnostuneita hänen harrastuksistaan ja tukekaan niitä. Näin lapselle kasvaa vahva itsetunto ja hän voi paremmin kestää jo nuoruusiällä tulevat vastoinkäymiset. Jo aivan pienelle 3-5 -vuotiaalle lapselle voi antaa pieniä tehtäviä. Esimerkiksi lähikaupasta pienen ostoksen teko, aikuisen seuratessa sivusta, vahvistaa lasta toimittamaan itsenäisesti asioita.

Lapsen vanhetessa ja ostoslistan kasvaessa sekä itsenäisyyden lisääntyessä onnistumisen ilo ja kiitoksella palkitsemiset innostavat häntä toimimaan entistä aktiivisemmin ja oma-aloitteellisemmin omassa toiminnassaan. Lapsi on luontaisesti utelias siksi häntä voi myös opettaa tekemään kodin pieniä askareita kuten esimerkiksi ruokapöydän kattamista, roskien vientiä ja omien leikkitavaroidensa järjestelemistä leikkimisen jälkeen. Lapsen kanssa on hyvä myös lukea satuja ja selittää päivän aika lasta ihmetyttäneet asiat sekä rukoilla iltarukous päivän päätteeksi. Näin luodaan lapselle turvallinen ja rauhallinen olo yölevon ajaksi.

Rajat ja arvot tulee asettaa jo lapsena, jotta lapsi voi nuorena niihin nojautuen ymmärtää, miksi vanhemmat asettavat rajoituksia esimerkiksi television katselulle, tietokonepeleillä pelaamiselle, kotiintuloajoille ja kotihippojen pitämisille. Vanhempien esimerkki on näissä asioissa lapsen kannalta ratkaisevassa asemassa. Perheenjäsenten välisten vaikeuksien aikanakin lapsen on helpompi elää vaikeuksien yli, kunhan perusturvallisuus ja luottamus vanhempiinsa on muodostunut riittäväksi ja varhaisessa vaiheessa. Lapsena saatu luottamus vaikeidenkin asioiden selviämiseen luo nuorelle vahvan pohja kasvaa ohi monille ongelmallisen murrosiän ja saavuttaa onnellisempi nuoruus.

Huumeiden ja tupakoinnin vaaratekijät sekä liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamat ongelmat tulisi lapselle kertoa viimeistään 10-11-vuotiaina. Paljon on kirjoitettu lasten runsaasta huumeidenkäytöstä, mutta pitää palata ongelmien juurille sekä tehdä koulun ja kodin välillä yhä enemmän kasvatustyötä (asennemuutosta). Yksittäisen huumeiden käyttäjän kannalta pitää selvittää perussyy huumeiden käytölle.

Itse olen ollut paljonkin nuorten kanssa tekemisissä enkä ole vieläkään menettänyt uskoani nuoriin. Nuorista on mahdollista tulla meikäläisen sukupolvea parempia ja toisistaan välittäviä kansalaisia kunhan heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti ja välittävä sekä rakastava huolenpito on annettu heille jo lapsena.

Lapsi ja nuori on kuin peili. Se heijastaa ympäristön ja yhteiskunnan tilaa. Nykyinen kiireinen ja minulle heti ja kaikki ajattelu tulee saada muutettua, muuten yhteiskuntaamme tulee entistä enemmän pahoinvoivia nuoria ja heistä pahoinvoivia aikuisia. Tämäkö on tulevaisuuden visio vai voidaanko se kuitenkin estää. Minun mielestäni voidaan esimerkiksi edellä esittämiäni ajatuksia noudattamalla.

ERKKI AALTONEN Kansanparantaja Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu