Hyvää huomista tuottamassa

"Miksi nuorisotyötä ei arvosteta?" "Nuorissa on tulevaisuus!" "Voi näitä nykyajan nuoria, mikä niitä oikein vaivaa?!"

Nämä ja muut nuorisoon ja nuorisotyöhön liittyvät asiat ovat puhuttaneet niin alan ammattilaisia kuin "mattimeikäläisiä". Viime viikon torstaina Hankasalmella Humanistisen ammattikorkeakoulun järjestämässä kulttuuri- ja nuorisotyön seminaarissa tutkija Petri Cederlöf toi esille ajankohtaisia nuorisotyön haasteita.

Mikä on nuorisotyön tarkoitus? Arvostetaanko nuorisotyötä? Pitääkö nuorisotyöllä olla tavoitteita vai riittääkö se, että nuorilla on joku paikka, jossa he voivat hengailla nuorisotyöntekijän valvovan silmän alla? Kenellä on vastuu? Kuka päättää?

Vastuu ei ole nuorisotyöntekijällä tai alan toimijoilla, päättäjillä, nuorilla tai heidän vanhemmillaan - vastuu on meillä kaikilla. Nuorisotyön tulisi Cederlöfin mukaan olla vuorovaikutteista eri tahojen kanssa omissa laatikoissa kyhjöttämisen sijaan. Moniammatillinen yhteistyö on tämän päivän kuuma aihe, mutta toteutuuko tämä useimmissakaan kunnissa ja tiedetäänkö edes, mitä tällä todella tarkoitetaan?

Eri toimijoiden, eli kuntien päättäjien ja viranhaltijoiden, nuorisotyöntekijöiden, seurakuntien, järjestöjen, vapaaehtoistyöntekijöiden…, välisen työnjaon tulisi olla mielekästä, selkeää ja vuorovaikutteista, niin että kaikki tietävät mitä tekevät. Muutoin yhteistyöstä tulee Cederlöfin sanoin verkostohelvettiä, jossa kaikilla on tunne, että pitäisi verkostoitua, mutta kukaan ei tiedä miten ja miksi. Moniammatillisuuden tulisi olla päämäärä, johon kaikkien tulisi pyrkiä ja sitoutua.

Nuorisotyöntekijän ei tarvitse pystyä yksin kaikkeen. Moniammatillisuus tarjoaa valtavia mahdollisuuksia ja myös nuoret osaavat ja haluavat tehdä ja osallistua. Tästä saimme seminaarissa kuulla hyviä esimerkkejä Hankasalmelta koulutusalan yrittäjältä Tiina Honkoselta: "Ota riski - voi olla, että yllätyt, lopputulos saattaa olla paljon parempi kuin mitä itse olisit saanut aikaan".

Yhteistyö lisää yhteisöllisyyttä, yhteisöllisyys ehkäisee syrjäytymistä. Uskalletaan siis hajottaa pahvilaatikot tai ainakin särkeä siitä yksi seinä.

MIRA JULKUNEN EEVA PAAJOKI Yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat Humanistinen ammattikorkeakoulu Äänekosken kampus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.