Vääryyttä perusteltiin valheilla

Talvisodan alkamisen 70-vuotismuiston vuonna on nostettu esille Viron maailmansotaan liittyvät asiat. Keskustelujen keskipisteessä ovat olleet naiskirjailijat Sofi Oksanen ja virolainen Imbi Paju, ja heitä arvosteleva venäläinen Nashi-järjestö suomalaisine puolustajineen.

Hieman ihmettelen, ettei televisiokeskusteluissakaan otettu esille sitä, mikä syksyllä 1939 nujersi Viron hallituksen.

Tuolloin olin kolmevuotias poika. Muistan tuon illan ja suuren murheen pienessä maaseutumökissämme. Katselin kamarin ikkunan takana hehkuvaa ja välillä kirkastuvaa isäni sätkää, hän poltteli odottaessaan tulevaa hevoskyytiä. Tuo pimeässä loistellut punainen tähti jäi iäksi mieleeni.

Silloin oli Uusi Suomi -lehti kirjoittanut 28. syyskuuta 1939 etusivullaan:

"Viro on päättänyt taipua Neuvostoliiton vaatimuksiin. Viron valtuuskunta, johon kuuluivat ulkoministeri Selter, professorit Uluots ja Piip sekä Viron Moskovan lähettiläs Rei saapuivat tänään klo. 18 tienoilla lentokoneella Riian kautta Moskovaan. Valtuuskuntaa odotti Moskovassa sangen epämiellyttävä yllätys. Viron Moskovan lähetystön jäsenet ilmoittivat heti heidän saavuttuaan tiedon neuvostovenäläisen rahtilaiva Metallistin upottamisesta Narvanlahdella. Neuvostovenäläiseet vartioveneet pelastivat Metallist-aluksen 24-henkisestä miehistöstä 19, loput ovat kateissa.

Ilmoitus teki tulijoihin lamauttavan vaikutuksen.

Valtuuskuntaa odottelivat Neuvostoliiton ulkoasiainkomissariaatin korkeimmat virkamiehet. Vastaanotto oli verrattain viileä. Diplomaattisissa piireissä arvellaan, että Matallistin upottaminen on omiaan kärjistämään Neuvostoliiton Viroon kohdistamia vaatimuksia, joihin on nyt liitetty myös Hiidenmaan luovuttaminen.

Pietarissa pidettiin tänään vastalausekokous Metallistin upottamisen johdosta. Arvellaan, että näitä vastalausekokouksia järjestetään huomenna kaikkialla Neuvostoliitossa."

Suora lainaus Uusi Suomi -lehdestä loppuu tähän.

Yllä oleva silloinen uutinen oli eräs niistä Neuvostoliiton valheista, joita se syötti maailmalle, mutta myös omalle kansalleen kannustaakseen kansanjoukkojaan kostamaan moisen rikoksen. Asialla olivat olleet Neuvostoliiton omat torpedoveneet - kiero ja törkeä teko paljastettiin vasta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

URPO MANNINEN Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu