Holtitonta palkitsemista

Mikael Liliuksen palkka- ja palkkiomiljoonat ovat jälleen tulleet päivän puheenaiheeksi, eikä lainkaan ihme, sillä onhan hänelle lehtitietojen mukaan maksettu esimerkiksi viime vuonna palkkaa muhkeat 870 000 euroa, jonka lisäksi hän on vielä saanut ylimääräisiä palkkioita niin runsaasti, että hänen kokonaisansionsa on noussut 3,2 miljoonaan euroon ( yli 19 miljoonaa mummon markka).

Kun sellaista rahan kasaamista yksilön taskuun on jatkunut jo useita vuosia, sopii kysyä, mihin menettely oikein perustuu, sillä työ, jota Lilius tekee, ei liene mitään "ruudinkeksijän" hommaa, joten sekään ei anna aihetta moisiin palkkioihin. Helppoahan tietenkin on saada Fortumissa palkkiorahat kasaan, nostaa vain sähkön hintaa, niin kuluttajat kaiken maksavat.

Lilius olisi tietenkin itse voinut kohtuullistaa eli alentaa palkkiotaan, mutta tunnetusti ruokahalu kasvaa syödessä ja rahanahneus sitä saadessa, joten kohtuullistamismenettelyä häneltä on turha odottaa.

Nyt, kun "rahakeisari" on ilmoittanut jäävänsä vuoden lopussa eläkkeelle, tulee hänen alkueläkkeensäkin olemaan yhtä suuri kuin yli 30:n keskitason eläkettä saavan eläke yhteensä. Onkohan Lilius yhä eläkkeellä ollessaankin niin paljon arvokkaampi? Edellinen kuvastanee koko eläkejärjestelmämme osittaista mädännäisyyttä.

Vaikka Liliusta itseäänkin voidaan syyttää ahneudesta, niin pääsyyllisiä tapahtuneeseen ovat ne ministerit ja kansanedustajat, jotka aikoinaan hyväksyivät kyseisen palkkiojärjestelmän. Heidän pitäisi nyt tulla esiin ja tunnustaa hölmöytensä, vaikka joku heistä taitaakin nykyään istua hyvätuloisen johtajan tuolilla ikäänkuin palkkion saaneena.

Valtion päättäjillä tahtoo olla se vika, etteivät he ota tekosistaan vastuuta, vaan pompottelevat asioita toisilleen. Hyvät asiat omitaan itselle ja vaikeista asioista syytetään toisia.

Fortumin hallitus ja viimekädessä maan hallitus olisi voinut puuttua asiaan ja laittaa pelin poikki, mutta varsinkin pääministerimme on tainnut olla niin monenlaisilla tehtävillä kuormitettu, ettei häneltä ole liiennyt aikaa kyseisen yhtiön asioiden seuraamiseen.

VILJO HÄKKINEN Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu