Pakanallistuuko pääsiäinen?

Hauskoja ja söpöjähän virpojaan huiskuttavat virpojat ovat, ehkä trullitkin, mutta miten ne liittyvät oikeaan pääsiäiseen? Unohtuuko pääsiäisen sisin olemus hauskanpidon alle? Mitähän tämän vuoden virpojat aikuistuttuaan tietävät pääsiäisen tosi olemuksesta?

Pääsiäisen juuret ovat pitkät. Ne ulottuvat noin 4500 vuoden päähän, aikaan jolloin Jumala monien ihmetekojen avulla johdatti israelilaiset Egyptin orjuudesta vapauteen. Sellaisena, alkuperäisenä ovat juutalaiset säilyttäneet pääsiäisensä vuosituhanten ajan.

Meidän kristillinen pääsiäisemme ei liity oikeastaan mitenkään israelilaiseen pääsiäiseen. Meidän pääsiäisemme on Jeesuksen Kristuksen kärsimyksen ja kuoleman muistojuhla. Pääsiäisen sisin olemus on niin suuri, että kristityt viettävät sitä vuoden suurimpana juhlana.

Pääsiäisviikon kiirastorstaina seurakunnissa kokoonnutaan muistelemaan Jeesuksen kärsimysten alkua. Pitkänäperjantaina monet seurakunnat kokoontuvat muistamaan viattoman Jeesuksen sijaiskärsimystä ja kiittämään Hänen suuresta rakkaudestaan.

Kahden pääsiäispäivän riemukas viesti halki kristikunnan on: Jeesus ei jäänyt hautaan, Hän nousi ylös, Hän voitti synnin ja kuoleman vallat ja meni takaisin sinne, mistä oli tullutkin, taivaaseen. Sinne samaan taivaaseen Jeesus nyt kutsuu kaikkia ihmisiä. Kun syntisinä panemme turvamme Jeesukseen, tapaamme Hänet taivaassa. Tätä sanomaa kristityt juhlivat pääsiäispäivisin.

JUKKA VETTENNIEMI Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.