Kirja mulle - ruusu sulle

5. toukokuuta vietetään taas perinteistä Kirjan ja ruusun päivää. Sen tarkoituksena on kirjallisuuden tuntemuksen lisääminen ja kirjamyynnin edistäminen, sekä eräänlainen "ritarillisuuden" vaaliminen. Tuona päivänä nainen antaa miehelle kirjan ja saa vastineeksi ruusun. Perinne alkoi erään tiedon mukaan Barcelonassa 1926, kun paikallinen kirjakauppias keksi tavan edistää kirjamyyntiään.

Viime aikoina on keskusteltu perinteisen kirjan kohtalosta: häviääkö se sähköisen vastineen tieltä? Ei häviä! Vaikka nuorempi, tietotekniikan aikakaudella syntynyt polvi saataisiinkin omaksumaan kirjan lukeminen lukulaitteen tekstiruudusta, ei ikäluokkani kirjallisuuden harrastajat varmasti hylkää paperista versiota. Sillä on aivan oma, osin selittämätön viehätyksensä.

Kirjojen maailma avaa lukukokemuksina unohtumattomia elämyksiä. Kirja on ystävä, joka harvoin pettää. Hiukan oman maun mukaan valikoiden ei huonoa kirjaa kohtaakaan. Mikä on parempi tapa täyttää esimerkiksi eläkepäivien "luppo- aikaa" kuin lukeminen? Tätä taitoa ja tapaa olisi hyvä opettaa myöskin lapsille. Olen kuluneen vuoden aikana, muiden kirjojen ohessa, lueskellut noin 8000 sivua venäläisiä klassikoita Puskinista Gorgiin; osan jo aiemminkin lukeneena. Niistä välittyy tsaarien Venäjän aikakausi ihmisineen, tapoineen ja kaikkine kulttuurin muotoineen hyvin elävänä, mahtavin kynän vedoin maalattuna. Vaikka kirjoitustyyli on verkkainen - kirjan juoni ei joskus etene kymmenien sivujen aikana yhtään - ei teksti ole pitkäveteistä. Näissä klassikkoteoksissa on hyvää, persoonallista huumoriakin yllättävän paljon.

Seuraavaksi aion syventyä amerikkalaiseen ja englantilaiseen klassikko-proosaan, alkaen Harriet Beecher-Stowen Setä Tuomon tuvasta. Parhaimpia lahjoja allekirjoittaneelle merkkipäivinä ovat edelleenkin kirjat. Ja sen jo ystävät ja sukulaiset hyvin tiedostavat. Kirja mulle - ruusu sulle, muunakin kuin teemapäivänä!

PERTTI RAMPANEN Mänttä-Vilppula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.