Museoyhteistyö halutaan nousukiitoon

Sunnuntain (5.4.2009) Keskisuomalaisessa ollut kuvataidekriitikko Marjatta Hietaniemen arvio "Lentämisen ihme vai mahalasku" sisälsi useita osuvia arvioita neljän museon näyttelyistä, mutta jäi kuitenkin koko näyttelyprojektin suhteen vajaaksi.

Lentämisen ihme on tähän mennessä Jyväskylän kuuden museon laajin yhteistyöhanke, jossa kukin museo tuotti kokoelmistaan oman näkökulmansa aiheeseen. Kyseessä on myös näiden museoiden yhteistyön kehittämis- ja oppimisprojekti.

Päätavoitteen voi kiteyttää: Yhdessä enemmän! Keskeisin tavoite oli saada kunkin museon peruskävijät käymään muissakin museoissa. Esimerkiksi luontoväen tai taideväen tekniikan museossa ja päinvastoin.

Eri museoiden kokoelmaesineitä on vaihdettu keskenään ja liitetty uusiin yhteyksiin toisessa museossa, kuten Hietaniemi huomasikin.

Taidemuseon Ina Collianderin grafiikantyö Arkkienkeli on Käsityön museossa ITE-taiteilija Väinö Halosen, Heikki Junnon ja Irja Alisen enkelitöiden seurassa. Raimo Ylitalon omin luvin rakennettu ja lennetty Tiira-lentokone on Ilmailumuseosta.

Täytetyt linnut puolestaan ovat lainassa Luontomuseosta ja ne ovat ITE-taiteilija Ilmari Lehtisen puisten, luonnollisten oloisten lintujen kavereina herättämässä katsojaa pohtimaan aidon ja puisen eroa.

Yhteisnäyttelyiden yhtenä tarkoituksena on pyrkimys sekoittaa kävijöitä eri museoiden kesken. Harmillista, että Marjatta Hietaniemi ei jaksanut enää nousta Harjulle Luontomuseoon eikä lähteä Tikkakoskelle Ilmailumuseoon.

Luontomuseoon lainatut esineet (mm. huovutettu sudenkorento ja neulattu lentokoneen pienoismalli perhosten seassa sekä joutsenten joukossa lentävä iso liidokki) olisivat varmasti yllättäneet ja ilahduttaneet kävijää luontomuseon omien näytteiden lisäksi.

Yllytän sekä Marjatta Hietaniemeä että muita kaupungin keskustan katusuoran museoiden peruskävijöitä keräämään voimia ja vierailemaan hieman korkeammalla sekä kauempana. Uskon, että se kannattaa!

JANNE VILKUNA yliopiston museon johtaja Jyväskylän yliopiston museologian professori

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.