Ministeri Tuija Braxin vastauksessa selviä puutteita

En aio tyytyä oikeusministeri Tuija Braxin vastaukseen kirjalliseen kysymykseeni, joka koski maanmyynnin valvontaa EU:n ulkopuolisille tahoille.

Ministerin vastauksessa on selviä puutteita. Toisin kuin ministeri Tuija Brax vastauksessaan toteaa, venäläisten ostajien (henkilöiden ja yritysten) taustojen selvittäminen on täysin mahdotonta, sillä Venäjä on vuoden 2006 jälkeen kieltäytynyt luovuttamasta mitään tietoja kansalaisistaan ulkomaisille viranomaisille.

Myöskään rahanpesulaki ei venäläisten osalta samasta syystä toteudu.

Huoltovarmuus ei myöskään tarkoita ainoastaan puolustusvoimien tietoverkon suojausta. Yhtä suuri uhka on normaali sähkö- ja tietoliikenneverkon häirintä.

Ministeri Braxin vastauksessa puhutaan ulkomaalaisten tekemistä kiinteistökaupoista, vaikka kyse on EU:n ulkopuolisten tahojen kiinteistöjen ostoista. Suomen viranomaiset voivat tarkistaa Schengen-maiden kansalaisten taustat. Sama tarkistusmahdollisuus on olemassa myös useimpien Schengen-maiden ulkopuolisten, niin sanottujen läntisten valtioiden kansalaisten kohdalla.

Vastausta vailla on edelleen kysymys siitä, miten tarkistetaan suuret, yli 30 hehtaarin maakaupat? Näin suuria maa-alueita ei tarvita normaalisti kuin maa- ja metsätalouden, teollisuuden, kaivostoiminnan tai sotilaallisiin tarpeisiin.

Lainhuutorekisteri on pelkkää tilastointia varten. Siihen eivät kirjaudu kuin tiedot tapahtuneista kaupoista, tarkistusten kannalta rekisterillä ei ole juurikaan merkitystä.

Osakekauppojen yhteydessä siirtyvä maaomaisuus jää pääsääntöisesti täysin pimentoon. Ainoa vaadittava toimenpide on varainsiirtoveroilmoitus, josta ei ilmene maaomaisuuden määrä.

Poliisiorganisaatiolle ei nykykäytännön mukaan kuulu yksittäisten maakauppojen taustojen tarkistaminen.

Ja vaikka se kuuluisikin, venäläisten kohdalla tarkistaminen on käytännössä mahdotonta. Eli mikä taho siis suorittaa tarkistukset?

AILA PALONIEMI kansanedustaja (kesk) Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.