Jämsän jätemalli perustuu kestävälle kehitykselle

Jätelaitosyhdistyksen edustajat kirjoittavat pötyä mielipidekirjoituksessaan (Ksml 3.4.). Maassa toimii yksityisten yrittäjien sopimusperusteinen jätehuolto ja kunnallinen.

Jämsäläinen yksityinen jätehuoltoyrittäjä on kehittänyt huippuluokan jätehuoltojärjestelmän erilaisilla keksinnöillään ja osoituksena innovatiivisuudesta on jätteiden hyötykäyttöaste 95 prosenttia, kun taas kirjoittajien edustamat kunnalliset tahot koko maassa kykenevät vain puoleen tästä.

Heidän kirjoituksessaan tätä hyötykäyttö astetta ei mainittu. Innovatiivisuutta kuvaa myös se, että yrityksellä on menossa hanke biomassan prosessoimiseksi energiaksi ja lannoitteeksi.

Kirjoittajat arvioivat sopimusperusteisia yrityksiä juuri innovaation puutteesta. Olisi reilua, ettei yleistettäisi varsinkin kun kotikaupungissa on toisenlainen esimerkki. Edelleen ei pidä paikkaansa, että se kuorisi vain kerman päältä, kun se hoitaa kaiken operatiivisen jätehuollon, kaatopaikkaa lukuun ottamatta ja senkin se hoitaisi jos vain sallittaisiin.

Kirjoituksessa liputetaan kaiken jätteen polttavien laitoksien puolesta, nythän koko Suomessa on tullut selväksi etteivät kansalaiset halua niitä. Vaihtoehdoksi jää lajittelu vaikka kirjoittajat sitä vastustavatkin.

Jämsän malli perustuu lajitteluun ja uudelleen käyttöön ja se on kyllä kaikkien hyvien periaatteitten ja kestävän kehityksen mukaista.

ESKO JÄRVENPÄÄ kaupunginvaltuutettu ja ympäristölautakunnan jäsen Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.