Kouluilla toimiva tunnetaito-ohjelma

Kouluja näkee harvoin kiiteltävän mistään, niinpä haluaisin nyt kiittää. Haluaisin kiittää kouluja friends-ohjelmasta, jota on aloiteltu joillakin kouluilla. Minunkin lapsistani kahdella on mahdollisuus osallistua siihen. Ohjelma on asemanlapset-järjestön laatima ja suunnattu lasten itsetunnon, vuorovaikutustaitojen ja stressihallinnan parantamiseen. Tätä ohjelmaa on tarkoitus käydä läpi niin koulussa, kuin kotonakin n. 10 tunnin aikana.

Jo koululaisten elämä voi olla hyvin stressaavaa, niinpä pieni ihminenkin tarvitsee stressinhallintakeinoja. Mielestäni pitkään liiallisena jatkunut stressi on omiaan puhkaisemaan monia sairauksia. Niinpä sitä parempi, mitä varhemmin lapsi oppii keinoja käsitellä sitä.

Lapsella tulee myös olla mahdollisuus rentoutua ja touhuta mieleisiään asioita päivittäin. Koulu ja harrastukset vievät usein pieneltä ihmiseltä paljon aikaa ja voimavaroja. Mielestäni tällainen ohjelma tuo säästöä tulevaisuudessa, jos se toimii sairauksien ja loppuunpalamisten ennalta ehkäisijänä omalta osaltaan. Joten toivoisin mahdollisimman monen koulun ottavan tällaisen ohjelman suunnitelmiinsa. Kiitokset myös niille opettajille, jotka jaksavat vetää tätä ohjelmaa muun opetustyön lomassa.

Ohjelma auttaa myös tunnetaitojen oppimisessa. Myös tunnetaitoja tarvitaan, kun kouluissa ja harrastuksissa toimitaan ryhmissä, joissa on monenlaisia persoonallisuuksia. Lapset oppivat ymmärtämään itseään ja toisiaan paremmin. Toivottavasti he oppivat luomaan myös itselleen turvallisia rajoja ja itsetunto vahvistuu tällaisen ohjelman avulla.

Kuinka monelta aikuiseltakin ovat tällaiset tunne- ja vuorovaikutustaidot hukassa vielä isona. Jos jo lapsena oppii ratkaisemaan ristiriitoja ihmisten välisissä suhteissa ja tuomaan esille tunteitaan ja tarpeitaan rakentavasti, niin on jo saanut eväitä elämälleen.

Tämä ohjelma on ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä ja on osaltaan ehkäisemässä syrjäytymistä kouluissa. Uskon, että lapsiin voidaan vaikuttaa oikenlaisella ohjauksella, niin että he oppivat ottamaan huomioon toisiaan ja samalla kasvavat sosiaalisiksi ihmisiksi.

Jokaisella ihmisellä on pohjimmiltaan tarve tulla hyväksytyksi ja mukaan otetuksi niihin ryhmiin, joihin luonnollisesti kuluu. Jokaisella on tarve saada ja antaa rakkautta, sekä tulla ymmärretyksi. Uuden paremman huomisen rakentaminen alkaa ihmissuhteista. Lasten kehitykseen vaikuttaa koti-ilmapiiri suuresti mutta, myös koulu on tällä tavalla oivallisesti tukemassa lasten kasvua välittäviksi ihmisiksi.

Paistakoot kevätaurinko kirkkaammin, myös tämän ohjelman myötä kaikille niille, jotka siitä osalliseksi pääsevät ja vielä kerran kiitos.

EIRA SNELLMAN äiti Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.