Humalajuomisesta

On kuvitteellinen perjantai-ilta. Nuorisojoukko on saanut hankittua mäyräkoirat ja viettää aikaa keskustan liepeillä. Ennen aamunkoittoa yksi seurueen tytöistä on tuupertunut pusikkoon ja viety yöpäivystykseen hoitoa saamaan. Kaksi muuta on päätynyt humalapäissään rikkomaan bussikatoksen lasiseinän. Koko joukkueen jäljiltä on luonnossa erinäisiä mäyräkoiran kuoria.

Toisaalla poistuu ravintolasta pari mieshenkilöä ja yksi nainen, jotka kohtaavat kadulla muutaman muun horjuvasti kulkevan illanviettäjän. Sanaharkka kehkeytyy olemattomasta asiasta ja pian vaihdetaan lyöntejä puolin ja toisin. Lopputulemana pari mustaa silmää ja yksi leuan murtuma. Murtuman saanut viedään ambulanssilla operoitavaksi ja saa sairaslomaa muutaman kuukauden. Pari muuta toimitetaan putkaan selviämään. Poliisi suorittaa esitutkinnan, syyttäjä syyteharkinnan ja aikanaan asia käsitellään oikeudessa useiden juristien voimin.

Samana yönä eräässä asunnossa vietetään kosteanpuoleista iltaa. Seurueessa oleva mies alkaa epäillä toisen kaverin vikittelevän tyttöystäväänsä ja huitaisee tätä käteen sattuneella leipäveitsellä jalkaan. Uhri lyö takaisin kädessään olleella lasilla, joka hajoaa veitsimiehen kasvoille. Kummatkin viedään ambulanssilla sairaalaan paikattaviksi. Aggressiivisesti käyttäytyville potilaille on järjestettävä vartiointia osastolla. Toilailu päätyy oikeuteen.

Tämä voisi olla raportti mistä tahansa suomalaisesta kunnasta. Paitsi että lista on monesti paljon pidempi. Hintalappu yhteiskunnalle näistä illanvietoista on vähintään viisi- jollei kuusinumeroinen. Yksilöille aiheutuvat haitat voivat vaihdella vähäisistä elinikäisiin.

Nyt eletään säästöjen metsästyksen aikaa. On tullut aika laittaa asenteet uuteen uskoon.Yhteiskunnalla ei ole varaa humalahakuiseen juomiseen. Humalassa toilailu ei ole huvittavaa, useimmissa Euroopan maissa se on hävettävää. Huomattava osa alkoholihaitoista aiheutuu tavallisille kansalaisille, ei vain alkoholiongelmista kärsiville. Ryyppäämättä jättäminen on selvää säästöä, johon me kaikki voimme osallistua.

MARIKA VISAKORPI kaupunginvaltuutettu (kd) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.