Opetushallituksen siirto on mainio ajatus

Keskisuomalainen julisti sunnuntaina pääkirjoituksessaan (Ksml 28.3.), että Jyväskylä sopisi opetushallituksen kotikaupungiksi. Sattumoisin luin kyseisen pääkirjoituksen samaan aikaan, kun istuin opetushallituksen erään yksikön johtajan kanssa taksissa matkalla lentokentältä. Toin luonnollisesti ajatuksen kanssamatkustajani tietoisuuteen ja hän totesi vain, että "onhan tässä muutoksiin jo joutunut tottumaan". Ajatus ei siis tullut tyrmätyksi edes opetushallituksen johtavan virkamiehen taholta. Tässä on Jyväskylällä ja Keski-Suomella nyt oiva tilaisuus toteuttaa alueellistamisen hyvää politiikkaa oman maakunnan kehittämiseksi.

Katseet suuntautuvat ministeri HennaVirkkuseen, onko hänellä varaa jättää tilaisuus käyttämättä? Opetusministerinä hänen mahdollisuutensa vaikuttaa siirron selvittämisen aloittamiseksi ovat vahvat. Virkkusen toimesta selvitys voidaan käynnistää.

Koulutuksen arviointineuvoston siirtämisestä Jyväskylään kokonaisuudessaan tehtiin esitys selvitystyöryhmän tuloksena v. 2002. Sarkomaa ministerikaudellaan helsinkiläisenä ministerinä vesitti työryhmän Jyväskylän siirtoa puoltavat esitykset perusteluna kansainvälisten yhteyksien vaikeutuminen. Tämä ei kuulostane uskottavalta. Tässä ajassa kansainvälistyminen ei ole kiinni sijainnista, globalisaatio on myös mahdollisuus siirtää toimintoja hajautetusti Suomessa.

Pääkirjoituksessa perusteltiin ihan oikein Jyväskylän vahvaa asemaa koulutuksen pyhättönä. Jos missä, niin Jyväskylässä yliopisto ja muu koulutuksen tiedeyhteisö on vahvaa. Opettajankoulutuksen johtava asema jo itsessään kertoo keskittämisen ja synergian mahdollisuuksista, jos opetuksen tavoitteita määrittävä hallinto sijaitsee samassa kaupungissa.

Arviointineuvoston paikka Jyväskylässä ei mielestäni tule uhatuksi silläkään perusteella, että opetushallitus siirtyisi kaupunkiin. Arvioinnin riippumattomuus lähtee ihan muista tekijöistä, kuin siitä, että arvioinnin määrittäjät ja tavoitteiden asettajat ovat samassa kaupungissa. Tätäkin on nimittäin joskus vastaväitteenä esitety sille, etteivät opetushallitus ja arviointineuvosto voisi sijaita samalla paikkakunnalla.

Toivonkin siis, että ministeri Virkkunen siirtyy harkinnasta toimeen ja nimittää selvitysryhmän välittömästi.

TUULA PELTONEN kansanedustaja (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu