Kielletyt lääkkeet

Yle tv1:n MOT -sarjassa nähtiin koskettava tarina vanhoillisen päihdepolitiikan ja byrokratian uhreista. Suomessa kymmenet tuhannet ms- ja parkinsonintautia sairastavat, epäinhimillisen kovista kivuista kärsivät ihmiset joutuvat syömään suuria määriä erilaisia kovan luokan lääkeaineita.

Lääkärit määräävät tehottomien lääkkeiden tilalle aina vahvempia ja potilaat joutuvat pahimmillaan syömään kymmentä eri lääkettä löytääkseen kipuihin tepsivän valmisteen. Vahvimmat lääkkeet kuuluvat samaan ryhmään heroiinin ja morfiinin kanssa.

Sivuvaikutukset ovat myös sen mukaiset. Lisäksi osalle määrätään rinnalle masennuslääkkeitä. Muutama tiennäyttäjä on ottanut selvää lääkkeestä, joka on tehty kannabiksen kukinnosta.

Osa lääkkeen käyttäjistä on saanut lääkkeen avulla kivut häviämään tai laantumaan siedettäviksi. Nykyiset viranomaismääräykset tekevät kyseisen lääkkeen hankkimisen vaikeaksi. Ensin on syötävä vuosia vahvempia lääkkeitä ja tämän jälkeen haettava poikkeuslupaa käyttää kannabislääkettä.

Tämän käsittely saattaa viedä kuukausia. Osalle lupaa ei myönnetä tämänkään jälkeen. Kannabiksen tärkeimmässä vaikuttavassa aineessa, thc:ssä(delta-9-tetrahydrokannabinoli), on havaittu olevan potentiaalia muidenkin sairauksien, kuten syövän hoitoon.

Miksi emme muun Euroopan esimerkin mukaan voisi aloittaa tutkimustyötä kannabinoleista ja asteittain vapauttaa lääkekannabista? Eikö se olisi vähintä mitä voisimme tehdä, jotta tuhannet Suomen kansalaiset saisivat elää ihmisarvoista elämää?

SAMI NISSINEN Jyväskylä, Jyskä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu