Apua sappikarhuille

Jussi Ristonmaa kirjoitti (31.3.) ns. Aasian sappikarhujen uskomattomasta kärsimyksestä. On mahdotonta kuvitella suurempaa rikosta eläintä kohtaan. Vähintään kymmenen tuhatta karhua on parhaillaankin vangittuina pieniin, jopa vain niiden itsensä kokoisiin rautahäkkeihin, joissa ne voivat pahimmillaan joutua virumaan kaksikymmentä vuotta mahtumatta edes kääntymään. Suunnatonta tuskaa aiheuttaa sappirakossa olevan katetrin lisäksi monet muutkin tulehduskivut, joista ne joutuvat kärsimään. Karhut ovat myös hyvin aliravittuja.

Karhut viruvat häkeissään, koska niiden sappinesteellä uskotaan kiinalaisen lääketieteen mukaan olevan monia vaivoja parantavia ominaisuuksia. Karhun sapesta on kehitetty kukoistava bisnes ja kysyntää riittää. Surullisinta asiassa on kuitenkin se, että karhujen kärsimys on täysin turhaa. Karhunsapelle on löydetty jo yli 50 yrttipohjaista vaihtoehtoa, jotka ovat yhtä tehokkaita, halvempia ja helpommin saatavissa.

Karhuilla on kuitenkin myös toivoa. AAF-järjestö on perustanut Kiinaan sekä Vietnamiin karhujen turvakeskukset, joissa tarhoilta vapautettuja karhuja hoidetaan. Tähän mennessä vapautettujen karhujen lukumäärä on n. 260. AAF ponnistelee jatkuvasti karhutarhauksen lopettamiseksi ja työskentelee yhteistyössä mm. kiinalaisten viranomaisten kanssa.

Edistystä tapahtuu, vaikkakin toivottoman hitaasti.

Maailmalla toimii lukuisia AAF:n tukiryhmiä, jotka tiedottavat karhutarhauksesta sekä keräävät varoja pelastustoiminnalle, koska karhujen turvakeskukset toimivat lahjoitusvaroin. Suomeen perustettiin oma Karhuryhmä v. 2006 ja sillä on jäseniä myös Jyväskylässä.

JAANA PIIRONEN karhuryhmän jäsen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu