Kylätalojen toiminta turvattava

Nykyistä Jyväskylää synnytettäessä sovittiin, että asukkaiden ja kolmannen sektorin toimintamahdollisuuksien turvaaminen on yksi uuden kunnan painopisteistä. Kaupunginhallituksen poliittisessa ohjelmassa kaudelle 2009 - 2012 puolestaan sovittiin, että "Kolmannen sektorin, kansalaistoiminnan, kylien ja asukkaiden käyttöön tarkoitettavien tilojen käyttö ja tarve (Kumppanuustalo. kylätalot, asukastalot, vapautuvat koulut) sekä kuntoarviot, vastuu- ja omistussuhteet, käyttökulut ja toimintatukimalli selvitetään."

Sovittuja selvityksiä ole vielä tehty - kuitenkin tiistaina 31.3. tilapalvelun johtokunnan listalla on ehdotus otsikolla "Korpilahden eräiden kiinteistöjen myynnin periaatteet", jossa ehdotetaan mm., että "Patajärven koulu-, Saukkolan päiväkoti- ja Sarvenperän koulukiinteistöt myydään julkisella myyntimenettelyllä. Tarjousten arviointikriteeri on hinta (euro)".

Päätösesityksen muutkin kohdat koskien Korpirinnettä, Sataman Kaisla-rakennusta sekä Horkan kylätupaa ansaitsisivat tulla aukikirjoitetuiksi, mutta päätösesitysteksti löytyy siitä kiinnostuneille kaupungin nettisivuilta.

Sarvenperän ja Saukkolan Kyläyhdistykset haluavat ostaa talot itselleen!

Jos tarjousten arviointikriteeri on vain hinta, eurot, niin onko kyläyhdistyksellä oikeasti mahdollisuuksia, jos joku "lottovoittaja" pistää nipun seteleitä tarjolle talon ostaakseen? Miten kaupungin arvioinnin peruste yllämainitut sopimukset huomioiden voisi olla vain hinta? Ei mitenkään!

Pääjohtaja Pekka Puska sanoi viisaasti televisiossa, että tällaisessa taloustilanteessa kuntien pitäisi keskittyä peruspalveluihin ja ennen kaikkea ennaltaehkäisevään työhön. Asukastyö, kansalaistoiminta, kolmas sektori on ennaltaehkäisevää toimintaa alusta loppuun. Sen taloudellisuus, kannattavuus, tuottavuus pitää ymmärtää ja myös se, ettei näillä leveysasteilla voi toimia ympärivuotisesti taivasalla.

Yhteisöllisyydestä ja sosiaalisesta pääomasta on puhuttu paljon ja sitä on paljon. Se tarvitsee itselleen kodin - kylätalon, asukastalon, kumppanuustalon.

Ymmärrän hyvin korpilahtelaisten kyläyhdistyksessä toimivien asukkaiden näkemykset - ne ovat ihan samanlaiset kuin meillä täällä Keltinmäessä, Keltinmäen Keitaalla, asukasyhdistyksemme toimipaikassa.

Keidas on alueen vanha koulu, vanha parakki, mutta meille rakas. Jokaiselle asuinalueelle tulee saada oma asukastoimintakeitaansa. Korpilahtelaiset kyläyhdistykset ovat esimerkillisellä aktiivisuudella saaneet paljon hyvää aikaan. Sitä on arvostettava sekä annettava käyttöön tila, jossa se on syntynyt.

Tehdään niin kuin uutta kuntaa luotaessa sovittiin ja pidetään huolta kuntalaisten osallisuudesta ja hyvinvoinnista. Otetaan parhaat käytännöt kaikista kolmesta entisestä kunnasta käyttöön, kuten sovittiin - siitä se lama tokenee ja asukkaat voivat hyvin.

TUULIKKI VÄLINIEMI kaupunginhallituksen, -valtuuston sekä tilapalvelun johtokunnan jäsen (sdp) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu