Obama petti odotukset

Maailmankansalaisten odotukset olivat suuret Barack Obaman tultua valituksi Yhdysvaltain presidentiksi. Rikolliset sodat Irakissa ja Afganistanissa ovat vieneet suuren maan talouden konkurssitilaan, ilman kiinalaisten rahoitusta suoritustila olisi jo todellisuutta.

Usea asia maailmalla menee yli minun ymmärrykseni, yksi on kommunistisen Kiinan rahoitusapu maailman toiseksi imperialistisimmalle maalle. Ainakin Kiinalle on asiasta se etu, etteivät jenkkiläiset päättäjät uskalla ottaa Kiinan ihmisoikeuksia enää ruodittavaksi.

Rauhanmiehen kaapu putosi Obaman harteilta miltei heti vaalien jälkeen. Irakista on luvattu vetäytyä mutta ei kokonaan koskaan, siitä ovat takeena useat suuret sotilastukikohdat ja 5 000 hengen ja hehtaareja laaja suurlähetystö. Obamalla on yhä se lapsellinen kuvitelma, että joukkojen lisääminen Afganistanissa ja sodan laajentaminen Pakistaniin tuovat voiton.

Neuvostoliitolla oli 150 000 sotilasta Afganistanissa - kymmenen vuoden turhan sodan jälkeen karkuun oli lähdettävä. Kun venäläissotilas vastaa ainakin kahta amerikkalaissotilasta, pitäisi jenkeillä olla maassa 300 000 sotilasta eikä voitto olisi sittenkään varma.

Kummastuista herättivät suomalaisviestimienkin maininnat nyt alkavasta lopun alusta al-Qaedalle. Taleban-taistelijat hallitsevat jo 70 prosenttia Afganistanin alueesta ja aina suurempia alueita myös Pakistanin puolella.

Jenkkien terroripommitukset Pakistanissa takaavat talebanien kannatuksen kasvun. Koska Yhdysvalloilla ei ole minkäänlaisia todisteita häämöttävästä voitosta, kannattaisi niin Irakista ja Afganistanista suorittaa pikaisesti säännelty vetäytyminen. Vaihtoehtona kun on Vietnamin paniikkilähdön toisinto. Obaman kannattaisi myös laittaa adoptiolapsensa Israel ruotuun. Gazalaisten nälkäsaarto ei ole kunniaksi ns. länsimaiselle demokratialle.

Israel on nyt maailman vaarallisin valtio, tämä tulisi Obamankin myöntää huolimatta juutalaispankkiirien rahoista. Muillahan ei Yhdysvalloissa taida enää rahaa ollakaan.

REINO WELLING Jämsänkoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu