Oppositiopolitiikka puuttuu

On valitettavaa, että eduskunnasta puuttuu oppositiopolitiikka. Jo ennen vaaleja esimerkiksi demarien puheenjohtaja ilmoitti ja toteutti kampanjan kiertämällä ympäri Suomea kyselemässä kansalta: Mitä meidän pitää tehdä seuraavalla hallituskaudella. Tuntuu kummalliselta, ettei puolueella olisi omaa vakaata ohjelmaa tavoitteidensa toteuttamiseksi. Pyritäänkö populismiin Perussuomalaisten tapaan?

Nyt vaikeina laman aikoina enemmistöhallitus yrittää parhaansa mukaan toteuttaa lamantorjuntaohjelmaansa. Eivät ne toimenpiteet ole yksityisten ministerien keksintöä, vaan ministeriöt suuren asiantuntijajoukon avustuksella ja kokemuksella laativat ehdotukset tarvittavista toimenpiteistä valtion asioiden hoitamiseksi. Ministeri esittää vain asian hyväksyttäväksi.

Mitä tekee oppositio? Syyttää ministeriä siitä, että hän hiihtolenkillään keksii tällaisen omituisen keinon asian hoitamiseksi esittäessään valtiovarainministeriön ammattitaidolla tehdyn ehdotuksen asian hoitamiseksi esimerkiksi eläkeikäasiassa.

Haukutaan ministerin hiihtomatkamietiskelyt ennen esitystä. Puolueen puheenjohtaja uhkaa yleislakolla! Millä oikeudella?

Ammattiyhdistysliike puuttuu asiaan. Jopa valtiovarainministeriön ehdotusta suurempaa muutosta ryhdytään yhdessä harkitsemaan.

Oppositiopolitiikan tulisi olla vaihtoehtobudjetin tuomista hallituksen esityksen sijaan vaihtoehdoksi. Oppositiopolitiikkaa ei ole hallituksen ministerien solvaaminen. Ei herätä sympatiaa myöskään ainainen, vaikka lamatukien arvostelu: Ei riitä, ei riitä.

Kertokaa mikä riittää.

Välikysymyksellä hallitusta yritettiin kaataa. Mitä politiikkaa sen jälkeen olisi noudatettu. Olisiko sitten ministeriötä kuunneltu. Siellä se ammattitaito kuitenkin on. Siellä on vaihtumaton, politiikasta riippumaton ammattitaito.

ERKKI HAKONEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu