Yleisradio ja sanomalehdistö ovat ajautuneet riitaan. Sanomalehdistön omistama Suomen Tietotoimisto (STT) valitti Yleisradion julkisen palvelun roolista Euroopan unioniin. Sanomalehdistön näkökulmasta Yleisradio levittäytyy uusille sisällönjakelun alueille ja vie kaupallisen median toimintaedellytyksiä.
Kiistely on henkilöitynyt kahteen persoonaan. Sanoma Newsin toimitusjohtajaan Mikael Pentikäiseen ja Yleisradion toimitusjohtajaan Mikael Jungneriin. Vain henkilöpersoonakysymyksistä ei ole kyse vaan aidosti periaatteellisista asioista.
Yleisradion vastaisen julistuksen on allekirjoittanut muun muassa myös professori, Keskisuomalaisen ex-päätoimittaja Erkki Laatikainen. Toisaalta Yleisradion jakelukanavavapaata strategiaa on ollut viemässä eteenpäin Ylen uutispäätoimittaja Atte Jääskeläinen. Hän on STT:n entinen päätoimittaja ja Helsingin Sanomien entinen esimiestoimittaja.
Lehdistön ja Ylen suhteet ovat jo muutaman vuoden olleet viileät. Yksi syy on se, että Yle luopui STT:n uutispalvelusta ja jätti kustannukset lehdistölle. Nyt se levittäytyy uutistauluihin, verkkouutispalveluun ja mobiiliin, ja heikentää vapaan sanomalehdistön toimintaedellytyksiä.
Yleisradio elää julkisen tuen varassa. Se saa tulonsa pakkoverosta eli tv-maksusta.
Julkisen palvelun laadukas tv-kanava- ja radiokanava on kansallinen etu, mutta kaikenmaailman viihteen tuottaminen Ylen rahoilla ei sitä ole.
Esimerkiksi ajankohtaisohjelmat, näytelmät, lastenohjelmat ja valistavat ohjelmat ovat ydinsisältöä, jossa julkisen palvelun yhtiön tulee olla vahva. Näin ei nyt ole vaan voimia on suunnattu aivan muihin asioihin.
Miksi Yleisradion panostaa esimerkiksi kirjoitettuun verkkosisältöön? Verkon sisällöntarjonta on jo hyvin runsasta. Ei Ylen siellä tarvitse olla täydellä repertuaarilla.
Kaikkein hulluinta on, että Yleisradio näkee strategiseksi tavoitteekseen jakaa uutisia eri alustoille, esimerkiksi mainostauluihin. Valtion varoilla vedetään ihmisten huomiota kaupallisiin mainostauluihin. Ja tähän huomion sitten rahastavat erilaiset yhtiöt.
Epäreilu kilpailu voi synnyttää kierteen, jonka seurauksena laadukkaan uutissisällön tekeminen kaupalliselta pohjalta kuihtuu.
Elinvoimainen Yleisradio on kansallinen vahvuus. Yleisradion on syytä panostaa televisio- ja radiokanaviensa laatusisältöön. Mutta valtio-omistajan on syytä rajata julkisen palvelun rooli niin, että Yleisradio ei ryhdy kaupallisen median sisällöntuottajaksi.