Eläkkeelle pitäisi päästä terveenä

Upseerien eläkeiän nostosta on puhuttu viime aikoina, samaten kuin siitä, että meillä on Euroopan huonoin huoltosuhde, joka uhkaa Suomea.

Minulta lienee mennyt jotakin ohi korvien tai silmien upseerien eläkeikien kohdalla. Vielä 70-luvulla upseerit majuriin asti siirrettiin pienelle eläkkeelle 40-vuotiaina. Ei huonon työkunnon vuoksi vaan paremminkin päinvastoin. Sodan syttyessä tarvitaan priimakuntoisia upseereita johtamaan reserviläisjoukkoja sillä aikaa kun aktiivit kouluttavat varusmiestaustaisia reservinupseereita. Enää ei kai tarvita.

Huoltosuhteen parantamiseksi pitäisi kai vähentää syntyvyyttä, jolloin olisi edes vähemmän lapsia huollettavaksi. Vanhuksiahan joka tapauksessa tulee. Mutta eivät kaikki eläkeläiset ole huollon tarpeessa. Eikä meille maksettu eläke katoa mihinkään mustaan aukkoon. Niin kauan kuin terveyttä riittää me käytämme rahamme pääasiassa pyörittämään Suomen talouselämää ja ylläpitämään aktiiviväestön työpaikkoja.

Työntekijöiden pitäminen pelkkien numeroiden perusteella työssä viimeisillä voimillaan käy kalliiksi kansantaloudelle ja työnantajille. Jo nyt ovat liian monet aivan lopussa päästessään eläkkeelle. Joutuvat suoraan työstä yhteiskunnan kustantamaan hoitoon. Jo ennen sitä ovat aiheuttaneet työnantajalleen ylimääräisiä kustannuksia runsaiden sairauslomien vuoksi.

Minä kuuluin siihen etuoikeutettuun luokkaan, joka pääsi eläkkeelle jo kuusikymppisenä lähes viisi vuotta sitten. Puoli vuotta eläköitymisen jälkeen iski yllättävä vaiva, jonka aiheuttama työkyvyttömyys kesti kolmesta viikosta kolmeen kuukauteen sen mukaan, kenen palveluksessa lomaa määrännyt lääkäri olisi ollut.

Sairauteni ei johtunut kelvottomista elintavoista tai kuntoilun laiminlyönnistä. Koko ikäni kestänyttä kuntoliikuntaa saanen kiittää siitä, että sairauspoissaolot jäivät aika vähiin. "Eläkesairauden" syytä eivät lääkärit ole pystyneet selvittämään. Se haittaa edelleen elämääni ja haittaisi erityisesti työssäoloani.

On myös tosiasia, että on runsaasti sellaisia työntekijöitä, jotka lähtevät pakolla eläkkeelle lakisääteisen iän tultua täyteen. Muutama ikäiseni kolleganikin on edelleen työssä ja havaintojeni mukaan erinomaisessa työkunnossa.

Siispä lisäjoustavuus eläkkeelle siirtymisessä lienee paras keino pidentää työuraa. Tieto siitä, että saa lopettaa halutessaan tai jatkaa pitemmällekin halutessaan, antaa kummasti intoa siirtää eläköitymistä. Nyt tarvitaan neuvotteluita keinoista, ei jääräpäistä omiin asemiin kaivautumista.

JUHA NIKOLAINEN Mänttä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu