Bioenergiakeskuksesta kilpailukykyä

Olemme yksi maailman johtavia innovaatioyhteiskuntia. Muutoksiin sopeutuminen ja uusiin haasteisiin vastaaminen edellyttää innovaatiotoiminnan laajentamista ja syventämistä. Selvästi nykyistä enemmän pitää kiinnittää huomiota innovaatiotoiminnan edistämiseen koulutuksessa, kestävän kehityksen alueella, sosiaali- ja terveydenhuollossa, kulttuurin alueella, työpolitiikassa, asumisen ja yhdyskuntien kehittämisessä, turvallisuuskysymyksissä ja liikenteessä.

Luovuuden ja innovatiivisuuden edistäminen pitää nähdä strategisella tasolla yhtenä kokonaisuutena. Laaja-alaisen innovaatiopolitiikan ei-teknologiset, sosiaaliset ulottuvuudet on nostettava nyt paljon vahvemmin esille.

Ammattikorkeakoulut ovat maakunnissaan tärkeimpiä kehityksen moottoreita. Ne edistävät alueidensa yritysten ja yhteisöjen uusien tuotteiden, palvelujen ja tuotantomenetelmien kehittämistä. Niillä on toimiva yhteys erityisesti työllisyyden kannalta merkittävään pieneen ja keskisuureen yrityskenttään.

Ammattikorkeakoulut ovat keskeisiä toimijoita innovaatioketjun loppupäässä niiden käytäntöön saattamisessa ja kaupallistamisessa sekä kasvu- ja palveluyrittäjyyden (sosiaali- ja terveysala) kehittäjinä.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on monilla OPM:n tuloksellisuusmittareilla mitattuna yksi maan vetovoimaisimmista ammattikorkeakouluista. Opetuksen laatu on kansainvälisesti auditoitu. Tutkimus- ja kehitystoiminta tapahtuu lähellä työelämää, tarvelähtöisesti, ongelmalähtöisesti ja monialaisesti.

JAMK Oy:n hallituksen puheenjohtajana haluan ylpeänä kuvata yhtä ehdottomista kärkihankkeistamme Keski-Suomessa. Bioenergiakeskusvisiomme 2015 tavoittelee kansainvälistä tasoa edustavaa työssäoppimis- ja osaamisympäristöä, jonka toimintaan ovat sitoutuneet kaikki seutukunnan merkittävät alan yritykset ja tärkeimmät maakunnalliset kehittämisorganisaatiot. Saarijärven seudun yrityspalvelu (SSYP) rakennuttaa vuoden 2009 loppuun mennessä Saarijärven Tarvaalan toimitilat, joiden käyttäjäksi asettuu Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvarainstituutti.

Merkittävä osa uudisrakennusta tulee olemaan Bioenergiakeskus, joka siirtyy tiloihin Kolkanlahdesta.

Länsi-Suomen EAKR-ohjelmassa alueen yhdeksi vahvuudeksi on tunnistettu laadukas koulutusjärjestelmä ja monipuolinen energiantuotanto. Bioenergiakeskushankkeen tavoitteena on luoda Luonnonvarainstituutin uudisrakennukseen monipuolinen koulutus- ja kehittämisympäristö, jossa yritysten kanssa yhdessä testataan ja kehitetään esimerkiksi uusiutuvan energian hybridijärjestelmiä, matalaenergiatekniikan rakennustuotteita ja rakentamista sekä uusia LVI-ratkaisuja.

Yhteisten tutkimus- ja tuotekehityshankkeiden kautta saadut tulokset edistävät alueen yritysten ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä.

Lähtökohtana on ollut yrityslähtöisen tuotekehitystoiminnan ja soveltavan tutkimuksen edistäminen. Yritykset ovat olleet suunnittelussa aktiivisesti mukana.

AILA PALONIEMI kansanedustaja (kesk) Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen pj

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.