Puolustuksen hinta

Eduskunta kävi vastikään pitkän keskustelun turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta.

Tapahtuma televisioitiin internetin välityksellä, mikä saattoi vaikuttaa kansanedustajien puheenvuorojen melkoisiin yksinkertaistuksiin. Turvallisuusajattelun kaikille sopivaa painopistettä ei löytynyt. Kansanedustajien aikaa kului varoitteluun yleisistä vaaroista, sotilasliitto Naton jäsenyydestä sekä vuoden 2011 myötä alkavista menojen kahden prosentin - 50 miljoonan euron - korotuksista.

Sotilaallinen substanssi jäi puheissa ohueksi.

Jäikö puhujilta huomiotta se, että puolustusministeriö on jo tammikuussa jättänyt tämän vuoden lisämenoarvioesityksensä? Sen hinta on 96 miljoonaa. Pääosa siitä, 63 miljoonaa, on materiaalihankintoja.

Jäikö keskustelussa myös toteamatta, että Suomen jäsenyys Natossa on vain allekirjoitusta vailla?

Toimintojen sopivuuden puolesta Suomea voisi pitää sotilasliiton täysjäsenenä. Myöhempi Nato-allekirjoitus merkitsisi kuitenkin - jos jäsenmaksuna pidetään vanhojen jäsenmaiden noin kahden prosentin osuutta bruttokansantuotteesta - että Suomen maanpuolustuksen vuosimenot kasvavat 2,7 miljardista 4 miljardiin euroon. Varsinaisen jäsenyyden kynnysraha lienee sen verran suolainen, että pääministeri MattiVanhasen hallituksen rimpuilu on ymmärrettävää.

Puolustusmenoja vertaillaan kansainvälisesti bkt:n suhteen. Neuvostoliiton aikoihin Suomessa oli kirjoittamaton sääntö, että menot olivat 1,5 prosentin tasossa.

Paavo Lipposen hallitusten aikana puolustusmenot laskivat bkt:n suhteen noin 1,6 prosentista alle 1,2 prosenttiin. Viime vuoden bkt-tasoon nähden Lipposen hallitusten aikainen, suhteellinen vähennys olisi ollut 800 miljoonan euron tasoa vuodessa.

Vanhasen hallitukset ovat palauttaneet puolustusmenot vasta 1,4 prosenttiin bkt:stä. Lipposen hallitusten aikaisiin huimiin vähennykseen nähden puolustusministeri Jyri Häkämiehen vaatimus 50 miljoonan kasvusta on melko maltillinen.

Yksin noin pienellä, joskin kasvun päälle kasvulla Nato ei saavu Suomeen näköpiirissä olevana aikana.

KARI KESKINENKuhmoinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.