Suomalaiset eivät yksin maailmaa pelasta

Artikkeli väestönkasvusta (11.2.) herätti ajatuksia ilmastonmuutoskeskusteluun.

Suomen kasvihuonekaasupäästöt hiilidioksidiksi muutettuna ovat noin 65 miljoonaa tonnia vuodessa. Yhdysvaltojen hallituksen laatimaan International Energy Outlookin 2008 -raportin mukaan se on vajaa prosentti maailman hiilidioksidipäästöistä. Raportin mukaan Taloudellinen yhteistyön ja kehityksen järjestöön OECD:hen kuuluvien, vauraimpien valtioiden päästöt ovat noin 12 tCO2 vuodessa per henkilö ja köyhempien, non-OECD-maiden vain noin 2,5 tonnia.

Mikäli kaikki suomalaiset kuolisivat pois kerralla, ilmakehään siis tuotettaisiin hiilidioksidia 65 milj. tonnia vähemmän vuodessa. Kuitenkin maailman väkiluvun vuosittainen kasvu on noin 80 miljoonaa henkeä. Vaikka jokainen uusi syntyisi kehitysmaahan, suomalaisten sukupuuton suoma päästövaje kuittautuisi neljässä kuukaudessa.

Paljonko voi syyllistää suomalaisia perheitä oletetusta ihmisperäisestä ilmastonmuutoksesta? Jos asun maakuopassa, syön vain villikasveja ja ainoastaan pyöräilen, lämpötila ei laske yhtään.

Päästöjen leikkaamisella Suomessa on pelkästään symbolinen vaikutus. Ruotsinkaan päästöt eivät ole muuttaneet lämpötilaa, mutta naapurikansa on näyttänyt esimerkillisesti, miten voi silti ylittää oman osansa päästötalkoissa. Esikuvasta toivottavasti viisastuvat Yhdysvallat, Kiina ja Intia, joiden valinnoilla on todellista merkitystä globaalille ympäristölle.

ALEKSI RINNEBiologian yo. Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut