Tie jumaluuteen ja hyvään elämään

Terveiset Chicagosta!Rotary-järjestön kansainvälisen keskushallituksen jäsenenä minulla on ollut mahdollisuus tavata ihmisiä kaikista maanosista ja useista maailman maista. Arkiset asiat järjestötyössä ovat aika samankaltaisia, taantuma päällimmäisenä, mutta kun tullaan keskusteluihin kulttuureista ja erityisesti uskontokulttuureista varovaisuus lisääntyy.

Kuitenkin ilman poliittisia ja taloudellisia rasitteita kokoontuva joukko kykenee lähestymään perimmäisiä kysymyksiä helpommin kuin kovan paineen alaiset virkamiehet asemistaan. Kohtasin muun muassa samassa keskusteluryhmässä henkilöitä Indonesiasta, Intiasta, Pakistanista, Australiasta ja Skotlannista. Siis edustajia kristinuskon, islamilaisuuden ja hindulaisuuden ytimestä. Siinä ryhmässä ei käytetty kovaa kieltä, ei ammuttu edes kovilla sanoilla, vaan etsittiin yhteistä hyvää.

Rotaryn konkreettisin yhteinen hyvä liittyy erääseen maailman suurimpaan terveyshankkeeseen, Polion poistamiseen maailmasta, jonka viimeisiä ja samalla kalleimpia askelia nyt otetaan. Sairaus on voitettu 99.9 prosenttisesti ja aktiivista virusta löytyy enää Afganistanista, Intiasta, Pakistanista ja Nigeriasta.

Meilläkin 1950-luvulla riehunut lapsihalvaus ehti vammauttaa tuhansia. Se vieraili myös omassa kodissani.

Aivan viime hetkiin saakka miljoonat ovat saaneet tuon pahasti rampauttavan sairauden maailmalla. Tuskaa ja syntyneitä kokonaiskustannuksia maailmanmitassa voidaan vain arvailla.

Suomessa otettiin tehosterokotus sokeripalana muutamia vuosia sitten. Rotaryn keskeinen asema polion vastaisessa taistelussa sai arvoisensa tuen, kun itse herra Microsoft, Bill Gates, kävi henkilökohtaisesti lahjoittamassa 250 miljoonaa dollaria järjestön käyttöön.

Mutta tiestä jumaluuteen kävi keskustelu epävirallisemmissa puitteissa.

Intialainen mielipide pohjusti keskustelua sillä, että on monta tietä uskoon ja jumaluuteen. Islamilainen ajatustapa hyväksyy myös yhden yhteisen jumalan, mutta oman profeetan, Muhammedin, tietä noudattaen. Islamin uskossa pyhä kirja, Koraani, kertoo tien mitä kulkea ja antaa vastauksen kaikkiin käytännön kysymyksiin.

Intian uskontoperinteelle on ominaista jumaluuden esiintyminen kaikessa ja kaikkialla, antamatta sielulle rauhaa ennen lopullisen pyhyyden saavuttamista. Kristityille taas on ominta pyhyyden vastaanottamisen lupaus ja sen mukaan eläminen.

Konkreettisin viisaus kaikilla liittyy kultaisen säännön vaatimukseen elää ja toimia niin kuin itse kukin haluaisi oman itsensä suhteen toimittavan.

LARS-OLOF FREDRIKSSON Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu