Hiihto on hienoa koululiikuntaa

Keski-Suomen maakuntaviesti 6.1. ja opetusministerin lausunto kirvoittivat kiinnostaviin kannanottoihin hiihdosta. Käsitteliväthän ne ihmisen elinkaaren keskeistä kivijalkaa, kuntoa ja terveyttä.

Ylen aamutelevisiossa 26.1. tohtori Jukka-Pekka Kouri suositteli hiihtoa selkäkipujen ehkäisyssä ja hoidossa. 27.1. testipäällikkö Matti Heikkilä Suomen Urheiluopistolta Vierumäeltä kertoi keskivertosuomalaisen kunnon riittävän nipin napin kuuden tunnin työpäivään.

Hän suositteli hoidoksi liikuntaa, muun muassa hiihtoa, painonhallintaa, ravinto-, ylipaino- ja elämäntapakontrollia.

Pitäisikö liikunnan olla kouluissa pakollinen vai valinnainen aihe? Voisiko opintosuunnitelmia muuttaa niin, että koulu tai oppilas voisi vaikuttaa lajin sisältöön ja liikunnan valinnaisuuteen? Olisiko tunteja/kursseja lisättävä? Olisiko kouluille hankittava lapsille parempia suksia? Olisiko liikunnasta tarjottava kotiläksyja, pidettävä kokeita kuten Cooperin testit, lihastestit ja annettava numero- tai muu arvostelu?

Hiihto on tärkeä osa liikunnan opetusta. Niin opetusministeri Henna Virkkunen maakuntaviestipalautteessaan aivan oikein linjasi.

Koulujen nykyisen hiihdonopetuksen pitää edetä leikin ja taitojen kautta elävään harrastuksen paloon. Se ei saa olla katkeraa pakkopullaa. Painotus ei saa olla kilpailussa.

Hiihtoliikunnan pitää tarjota oppilaille rikkaita luontoelämyksiä, iloa, kuntoa ja virkistystä. Pelkkä kivojen pelien hauskanpito ei riitä. Liikkuessa pitää hengästyä ja hikoilla, pulssin pitää kohota.

Suksi- ym. välinehankintoja ja kotiläksyjä voi harkita. Niitä rajaavat koulun kireät opintosuunnitelmat, teoria-, koe- ja tulosputket sekä lama. Yhteisöllisyyden pitää olla liikunnanopetuksen keskeinen haaste ja tavoite.

Muistetaan vielä, että ladut on tarkoitettu vain hiihtäjille. Hieno talvi, lumi ja sää suosivat hiihtoa. Siispä "ylös yhdessä, suksille survaiskaa"!

LASSE RÖNKÄ Joutsa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu