EK:n toiminta loppui Keski-Suomessa

EK:n Annaleena Mäkilä vastasi 9.1. päätoimittaja Mervolan kolumniin EK:n hylkäämästä Keski-Suomesta. Mäkilän vastaus oli varsin mitäänsanomaton.

Hän unohti, tai ehkä ei halunnut kertoa, että EK on organisaationa lopettanut toimintansa Keski-Suomessa. Vuoden 2005 alusta, kun TT (Teollisuus ja Työantajat) ja PT (Palvelutyönantajat) perustivat uuden liiton, EK:n, Elinkeinoelämän keskusliiton, kolme silloista työsuhdetta lopetettiin Jyväskylässä. Samoin tehtiin mm. Vaasassa.

Vuoden 2005 alusta Keski-Suomen EK asioita yritettiin hoitaa Kuopion toimistosta, mutta siihen ei oltu Keski-Suomessa tyytyväisiä. Nyt EK asioita yritetään hoitaa Tampereen toimistosta. Tampereen toimisto hoitaa Pirkanmaan lisäksi myös koko Pohjanmaata. Siinä on sarkaa kolmelle ihmiselle. Jäsenyrityksiä näillä alueilla lienee vähintään kymmenen tuhatta.

Alueellinen toiminta ei oikein tahdo onnistua käymällä 2-3 kuukaudessa kokouksessa ja lounaalla toisessa maakunnassa. Tästä on esimerkkejä yrityspuoleltakin. Kesko lopetti 1990 luvun alkupuolella Jyväskylän konttorinsa, ja siirsi toiminnan Kuopiosta tapahtuvaksi, mutta on nyt taas palannut vanhaan aluejohtajamalliin, ja se näkyy myös. Oli siinä Mäkilän vastineessa asiaakin. EK:n hallitukseen on nyt saatu 2009 alusta keskisuomalainen teollisuuden edustaja, teollisuusneuvos Jorma Nokkala. Tätä tilannetta ei minun tietääkseni ole ollut yli 20 vuoteen. Hyvä näin, mutta ei sitä aluetoimintaa EK:n hallituksessa tehdä. Se on tehtävä alueella tuntien alueen yritykset ja muut toimijat.

Mäkilä luetteli vastineessaan pitkän joukon toimia ja projekteja, joita täällä maakunnassa tehdään. Ne on kyllä kaikki tehty maakunnallisin voimin 99-prosenttisesti. Eivät ne kuulu EK:n aikaansaannoksiin.

EK:n vetäytyminen alueelta antaa lisää tilaa täällä toimiville - kauppakamarille, yrittäjille, kehitysyhtiöille ja myös palkansaajapuolelle, joilla maakunnassa on todella vahva toimijajoukko. Se on hyvä.

Paikallisen sopimisen lisääntyessä luulisi EK:n olevan kiinnostunut Suomen kaikkien alueiden yritysten eteenpäin viemisestä.

Mutta taitaa Brysselin reissut olla hohdokkaampia... Ihmettelen, miten kauan maakuntien yritykset jaksavat maksaa EK:n tuhansien eurojen jäsenmaksunsa, jos kaikki palvelut viedään Etelärantaan.

JUKKA LAUTTAMÄKI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.