Latu tehdään hiihtäjille!

En ymmärrä mistä oikeudesta ne ihmiset valittavat, jotka menevät kävellen pilaamaan varta vasten hiihtoon tehdyt ladut. Ladun tekeminen ja hoito on pois jokaisen veroa maksavan kansalaisen palveluista. Vai katsooko joku kenties vähemmän veroa maksava oikeudekseen mennä pilaamaan latuja kävellen!

Kun toiset ottavat ladulle mukaan vielä koiran. Toiset lapsensa, pulkkamäkeen. Olen kuullut useaan otteeseen, kuinka ladulla on tapahtunut onnettomuuksia ja pahoja vaaratilanteita. Itse koin tilanteen järkytyksenä, kun keskellä latua, alamäessä seisoi vanhempi nainen. Törmäsin häneen. Hän aukaisi sanasen arkkunsa, jossa oli erittäin runsas määrä kirosanoja. Minä olin se suksineni joka en kuulema kuulunut metsään ja ladulle ja häiritsin hänen ulkoiluaan ja säikäytin hänet "sydäninfarktin partaalle".

Hiihdossa vauhti on usein kovakin alamäessä ja enemmän liikkuvalle ihan tasamaallakin. Mitä jälkeä siitä todella tulee, kun yks kaks ladulla edessä on koira talutushihnoineen tai sitten irti päästettynä koira tulee metsästä eteen. Törmätessäni itse tuohon naiseen, satutin polveni. Jos joku tulee hiihtäen ihmistä vastaan edestä tai takaa, törmäten tähän, vahinkoa tulee varmasti.

Entä kun edessä on lapsia? Olen aikaisemmin kuullut perääni huutoja, että "mene muualle hiihtämään", lapsiperheiltä. Onko näillä lapsiperheillä oikeus joka paikkaan juuri näiden lasten olemassaolon vuoksi. Oikeus ajaa vasta-auratulta ladulta hiihtäjät pois ja huudella perään? Minusta näiltä vanhemmilta puuttuu maalaisjärki.

Kun metsässä sattuu törmäysonnettomuus, sieltä on vaikea lähteä sairaalaan. Tiet aurataan kävelijöitä varten. Tiet ovat koiranulkoiluttajia varten. Minna Kilpala kirjoitti 10.1.2009, että teillä on liikaa hiekkaa ja lapset eivät voi olla pulkkineen siellä. Onko tie lasten leikkipaikka? Ja tuon hiekoituksen suhteen olen eri mieltä; hiekkaa on usein liian vähän.

Jyväskylän seudulta löytyy varmasti lapsille pulkkamäkiä muualtakin kuin laduilta ja teiltä, kyse on vain siitä, että ei haluta mennä auraamattomaan hankeen.

Te kävelijät menette sinne ladulle oman terveytennekin uhalla. Ja jos suksi osuu koiran jalkaan tai muuhun, syy ei varmasti ole hiihtäjän. Kuinka ajatteluunne ei mahdu, että latuja ei voi tehdä teiden varsille tai mihin tahansa.

Vai pitääkö alkaa hiihtämään teillä? Me kuntohiihtäjät hiihdämme kovaa. Tuletko sinä ladulla kävelijä tiellä vastaan, jos latu on täynnä monttuja jalanjäljistä, eikä siellä voi hiihtää?

Että olenko kiukkuinen? Tahallinen typeryys tuntuu olevan joillekin elämäntehtävä. Seuraavan kerran minä en yritäkään väistää, jos hiihtämiseen tarkoitetulle ladulle on mennyt joku kävelemään tai koirineen tai pulkkamäkeen.

MARKETTA LIUKKONEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.