Synnytyskäytäntöjen huolestuttava suunta

Avoin kirje Keski-Suomen keskussairaalan synnytyssalien johdolle.

Jo on aikoihin eletty! Mihin synnytyskulttuurimme onkaan menossa? Missä kaiken niiden koneiden, laitteiden ja ohjelmien seassa on synnyttäjä, aktiivinen Nainen, omilla jaloilla seisova, omilla aivoillaan ajatteleva, omalla kehollaan synnyttävä? Kenen etua tässä ajetaan ja kenen parasta ajatellaan?

Paljon herää kysymyksiä, kun pääsee sairaalan synnytyskäytäntöjä ja henkilöstöpolitiikkaa seuraamaan. Kätilöiden työaikaa menee kohtuuttomasti uusien ohjelmien ja laitteiden opetteluun ja opettamiseen, kirjaamiseen ja muuhun työhön, mihin heitä ei pääasiallisesti ole koulutettu. Pikkuhiljaa synnytyssaleista ja osastoilta viedään se, mikä oikeasti auttaa synnyttäjää ja syntyvää lasta.

Imetysluvut ovat kääntyneet laskuun, kiitos tuen ja ohjauksen puutteen. Vierihoitoon ei kannusteta riittävästi. Nyt lähtee se ainoa amme synnytyssairaalasta, missä moni on saanut synnytyskipuihinsa helpotusta. Samalla jalansijaa saa koko ajan enemmän ja enemmän tekniikka ja teknologia, mutta onko synnyttäjä muuttumassa vain osaksi noita laitteita? Lääketieteellä on paikkansa ja aikansa, sitä en kiistä, mutta onko tarpeen tai taloudellistakaan kohdella jokaista synnyttäjää potentiaalisena riskisynnyttäjänä?

Meillä ei täällä Keski-Suomessa ole valitettavasti lähellä toista sairaalaa, mihin me aktiivista synnytystä toivovat voisimme mennä, olemme täysin sairaalan sääntöjen armoilla. Ei tarvitse mennä montakaan vuotta taaksepäin, kun synnytyksessä kapellimestarin toimea hoiti kätilö, nyt se on lääkäri. Monet lääkärit ovat käyneet ylivarovaiseksi ehkä peläten joutuvansa syytteeseen, jos jokin meneekin pieleen. Kaikki pyritään ennaltaehkäisemään vaikka tiedettäisiin, että liika varovaisuus nimenomaan luokin oman riskinsä sekä synnyttäjälle, että vauvalle. Ihmisestä kun ei konetta saa.

Minä ja monet muut synnyttäjät olemme huolissamme siitä suunnasta, mihin Keski-Suomen keskussairaalan synnytyskäytännöt ovat muuttuneet ja muuttumassa. Toivoisimme keskustelua aiheesta ennen kuin lopulliset suunnitelmat synnytyssalien remonteista valmistuvat. Toivoisimme, että tämä kasvava joukkomme otettaisiin huomioon suunnitelmia tehtäessä. Tahdomme sairaalaan kunnollisen synnytysaltaan ja kodikkaamman pienen yksikön, missä normaalin, matalanriskin synnyttäjän tarpeet ja toiveet olisi paremmin mahdollista ottaa huomioon. Jos tämä on mahdollista Helsingissäkin (kätilöopiston Haikaranpesä) niin miksi ei meilläkin. Uskon kyseessä olevan tahdon asia!

Viisautta ja tahtoa päätöksiin:

MIRVA KALTEINEN kolmen tyttären äiti ja doula Aktiivinen Synnytys ry:n Jyväskylän yhteyshenkilö Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu