Vihreät haluavat suosia lähikauppoja

Jyrki Haapio ihmetteli (Keskisuomalainen 7.1.) vihreiden halua vähentää isojen automarkettien sunnuntaiaukioloja. Vihreät haluaa suosia lähikauppoja automarkettien sijaan ekologisista ja sosiaalisista syistä.

Vihreän eduskuntaryhmän malli on kolmiportainen. Mallin mukaan alle 400 neliön kaupat saisivat olla rajoittamattomasti auki. Keskikokoiset, 400-1 000 neliön, kaupat voisivat olla ympäri vuoden auki sunnuntaisin kello 12.00-18.00 välillä.

Muut kaupat olisivat sunnuntaisin kiinni lukuun ottamatta marras-joulukuuta, eli epämääräiset kesäaukiolot poistettaisiin. Suurin muutos nykytilanteeseen olisi, että isot automarketit ja tavaratalot olisivat joulunalusaikaa lukuun ottamatta kiinni sunnuntaisin, mutta keskikokoisten kauppojen aukiolo laajenisi.

Tutkimusten mukaan viikonloput ovat myynnin kannalta pienmyymälöille tärkeimmät ja joulunalusaika suurille myymälöille. Vihreiden malli huomioi nämä molemmat seikat.

Mitä pienempi kauppa, sitä lähempänä asutusta se yleensä sijaitsee. Tutkimukset osoittavat, että pienissä kaupoissa käydään keskimäärin kävellen tai pyörällä, kun taas isoissa kaupoissa käydään yleensä henkilöautoilla. Siksi on ekologisesti perusteltua suosia pieniä kauppoja. Tämä on myös sosiaalisesti oikeudenmukaista, koska kaikilla suomalaisilla ei ole omaa autoa. Vihreille on myös tärkeää, että mahdollisimman monella työntekijällä ja pienyrittäjällä olisi jatkossakin vapaa sunnuntai. Yksi yhteinen vapaapäivä viikossa on erityisen tärkeää perheiden yhdessäololle.

Vuonna 2000 säädetyssä laissa suosittiin alle 400 neliön kauppoja vapauttamalla näille ympärivuotinen sunnuntaiaukiolo. Tämä ratkaisu oli onnistunut, ja vaikutukset olivat selvät. Alle 400 neliön kaupat olivat tätä ennen tasaisesti vähentyneet kaupan keskittyessä isoihin automarketteihin, mutta lakimuutos hidasti vähentymistrendiä. Sen sijaan keskikokoisten 400-1 000 neliön kauppojen lukumäärä on vähentynyt kiihtyvästi 2 000-luvulla. Nämä keskikokoiset kaupat sijaitsevat usein tiheään asutuissa taajamissa. Ne eivät ole kyenneet kilpailemaan valikoimilla suurten myymälöiden kanssa eivätkä aukioloajoilla pienten kanssa. Koska nämä keskikokoiset kaupat vielä usein sijaitsevat tiheään asutuissa taajamissa, haluttiin vihreiden mallissa kiinnittää erityishuomiota niiden aseman parantamiseen.

JANINA ANDERSSON vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Turku

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu