Entäpä jos Suomi olisi jaettu palestiinalaisalue?

Vuosi on taas mennyt ja uusi on alkanut, joulun jälkeen usein odotellaan rauhallista vuoden vaihdetta. Toisille uuden vuoden vastaanotto voi olla juhlallisempi ja toisille rauhallisempi läheisten kanssa.

Gazassa joulun ja uuden vuoden vastaanottorituaali on ollut vähän erilainen. Joulupukille ei annettu lupaa jakaa lahjojaan Gazan lapsille, koska he eivät olleet kilttejä lapsia. Ilotulituksen sijaan oli oikeita pommeja ja kuolemaa jokaiselle gazalaiselle. Lumisadetta ei tullut vaan Israelin ilmavoimien kansainvälisesti kiellettyjä fosforipommeja siviilialueella.

On todella ärsyttävää ajatella, kuinka usein ihmiset unohtavat, miten julmaa sota on. Tämän kirjoituksen sytytyskipinänä oli ensimmäinen "kannanotto" tänä vuonna kokoomusnuorten nettisivulla. Jokaisella valtiolla ja kansalla on oikeus puolustaa itseään. Jokaisella ihmisryhmällä on oikeus puolustaa itseään, mutta ovatko palestiinalaiset ihmisiä ollenkaan kokoomusnuorten mielestä? Ei kenelläkään ole epäselvyyttä siitä, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään, mutta onko Palestiinalla ja sen kansalla samanlaista oikeutta? Nämä ovat kysymyksiä, joihin toivon saavani sopivan ja perusteellisen vastauksen.

Tilanne palestiinalaisalueella on todella vaikea ja monimutkainen. Kaikki tiedot ja totuudet eivät pääse tasapuolisesti esiin molemmilta konfliktin osapuolilta.

Paras esimerkki, mitä voin käyttää selvittämään alueen tilannetta, on kalliista Suomestamme. Kuvitellaanpa, minkälaista elämä olisi meillä Suomessa ollut, jos Ruotsi olisi edelleen Suomemme miehittäjä, ja pitkien ja ankarien taistelujen jälkeen olisi päätetty, että suomalaisille annetaan Varsinais-Suomi ja Savo.

Suomalaisilla ei olisi oikeuksia matkustaa eikä liikkua vapaasti Turun ja Kuopion välillä. Suomalaisilla ei olisi oikeuksia matkustaa ulkomaille eivätkä ulkomaalaiset saisi mennä suomalaisten alueelle. Ruotsi olisi ainut osapuoli, joka päättäisi, mikä tavara pääsee suomalaisten alueelle ja mikä tavara pääsee pois sieltä. Kuinka mukavaa elämää suomalaisella silloin olisi? Mitä kokoomusnuoret olisivat tehneet, jos Varsinais-Suomen alueella ei olisi sähköä eikä riittävästi elintarvikkeita, merelle ei saisi mennä kolmea kilometriä pitemmälle rannasta ja kalastaminen olisi rajoitettua. Millaista elämä olisi ollut Turussa silloin, jos ajatellaan että Varsinas-Suomen alueella olisi runsaat puolitoista miljoonaa ihmistä?

Palestiinalaiset Gazassa ovat eläneet kuusi vuotta maailman isoimmassa avovankilassa. Kirjaimellisesti vankilassa, josta Israelin valtio on vetänyt omat siirtokuntansa, mutta jonka rajat ovat täydellisesti Israelin armeijan hallussa. Viimeisen tulitauon ehdoissa sovittiin Gazan saartamisen lopettaminen niin, että elintarvikkeiden, tavaran ja ihmisten liikkumisen tulisi mahdollistua Gazasta ja Gazaan. Näin ei tapahtunut, ja silti raketteja Gazasta ei ammuttu moneen päivään. En halua enkä tarkoita puolustaa Hamasia enkä sen radikaaleja tekoja vaan puhun tavallisten palestiinalaisten puolesta - niiden tavallisten ihmisten, jotka haluavat elää ihmisarvoista elämää ja turvata perheidensä ja lastensa tulevaisuuden.

Kokoomusnuoret ovat hyvin tunnettuja isänmaallisuudestaan ja mukavan elämän halukkuudestaan. Ovatko sitten gazalaiset pahoja, jos he haluavat olla ihmisiä niin kuin kokoomusnuoret, siis jos gazalaiset ovat isänmaallisia ja haluavat ihmisarvoisen elämän?

AHMAD AHTI EL MASSRI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.