Home ongelmat ja energian säästö

Ennen ensimmäistä energiakriisiä ei ollut homeongelmista hajuakaan. Ensimmäinen kriisi oli 1970-1980 luvun vaiheessa. Silloin pelättiin öljyn loppuvan, ja alkoi vimmattu hekuma säästää energiaa. Jo tuolloin oli tiedossa, että rakennusten lämmitys vei suurimman osan energiasta. Kun kokonaiskulutus oli suurta, niin pienikin säästöprosentti antoi näyttävän tuloksen energiansäästämisessä. Ei kun toimeen.

Valtioneuvosto antoi rakennusviranomaisille ja kiinteistönhoitoon määräyksiä ja ohjeistuksia tuloksen saavuttamiseksi selvittämättä niiden seuraamuksia.

Rakennukset piti tehdä pitäviksi ja tiiviiksi lisäeristein, muovikelmuin sekä pinnoittein. Yölämpötilan pudotus tuli käyttöön. Jos rakennus oli hetken käyttämättä, lämpöä piti myös laskea. Rakennusten ilmastointi sai olla toiminnassa siten, että aamulla kone pantiin pyörimään ihmisten tullessa ja pysäytettiin puolituntia ennen ihmisten poistumista rakennuksesta. Viikkokello ohjasi ilmastointikoneita, ja jos rakennuksen käyttöön tuli muutoksia tai tieto ei kulkenut, jäi rakennus ilman ilmanvaihtoa. Kaikkien näiden lisäksi kiinteistöt kilpailivat siitä, mikä rakennus kulutti vähiten energiaa. Ja paras sai tietysti prenikan.

Kun näin toimittiin, oli itsestäänselvää, että rakennuksen sisälle jäi kosteutta ja vettä ihmisten hengityksestä, ulkovaatteista ja osin ulkoilmastakin. Ajan myötä homesienille tuli otollinen olosuhde kasvaa rakennuksen rakenteissa.

Homeoireilua alkoi esiintyä. Ensin sitä vähäteltiinkin ja oireilu väheni, kun ilmastointikoneiden käyntiaikoja saatiin pidemmiksi varustamalla ne lämmön talteenottolaittein. Nyt tiedetään, että kerran homeella saastunutta rakennusta on tosi vaikea saada puhtaaksi. Se vaatii rakenteiden uusimista, rakennuksen lämpimänä ja kuivana pitämistä sekä tehokasta ilmanvaihtoa.

Onko meillä tähän nytkään varaa, vaikka tietoa ja kokemusta onkin? Kuunnellessa energiansäästö- ja ilmastonsuojelueksperttejä uskon homeilun vain lisääntyvän.

Toisaalta olemme valinnan edessä: homeongelmaiset talot tai lämpenevä ilmasto seurauksineen. Minä valitsisin lämpenevän ilmaston.

TOIVO HYTÖNEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.