Ulkomaalaislain uudistusta ei valmisteltu salassa

Ulkomaalaislain uudistus ei muuta Suomen antaman suojelun tasoa. Mikko Latvala on mielipidekirjoituksessaan (Keskisuomalainen 29.12.) arvostellut eduskunnalla käsiteltävänä olevaa ulkomaalaislain muutosehdotusta. Haluaisin korjata muutamia kirjoituksessa esiintyneitä väärinkäsityksiä.

Lainmuutosehdotuksella pannaan täytäntöön pakolaisaseman ja toissijaisen suojeluaseman määrittelyä koskeva EU-direktiivi. Direktiivi muodostaa minimitason EU:ssa annettavalle suojelulle, ja se on vasta ensimmäinen askel suunnattaessa kohti EU:n yhteistä pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaa.

Direktiivit ovat EU-jäsenvaltioita sitovaa lainsäädäntöä.

Lakiehdotusta valmisteltiin kuten muitakin vastaavia esityksiä. Valmistelusta on tiedotettu muun muassa sisäasiainministeriön internet-sivuilla, joten mistään "salaisesta" valmistelusta, kuten kirjoituksessa väitetään, ei ole ollut kyse. Lakiesitys ei muuta Suomen jo pitkään noudattamaa, kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaista suojelupolitiikkaa. Suomen antaman suojelun taso ei tule muuttumaan, sen sijaan jotkut muut EU-maat joutuvat nostamaan antamansa suojelun tasoa pannessaan direktiivin täytäntöön. Näin ollen Suomesta ei lainmuutoksen johdosta tule turvapaikanhakijoita aikaisempaa enemmän tai vähemmän houkuttelevaa maata.

EU-lainsäädäntöön kuuluu myös asetus siitä, mikä jäsenvaltio on velvollinen tutkimaan EU:n alueella jätetyn turvapaikkahakemuksen. Tällä asetuksella pyritään nimenomaan varmistamaan se, että turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä jäsenvaltiossa. Niinpä väite siitä, että muussa jäsenvaltiossa hylätyt turvapaikanhakijat voisivat saada Suomesta turvapaikan, ei myöskään pidä paikkaansa.

Lainmuutosehdotuksen pyrkimyksenä oli myös korjata julkiseenkin keskusteluun noussut ongelma, joka syntyi siitä, että sadoille ulkomaalaisille, joita ei voitu teknisistä syistä poistaa maasta, myönnettiin tilapäisiä oleskelulupia.

Kyseisen luvan saaneilla ei esimerkiksi ole mahdollisuutta ansaita omaa elantoaan, ja he joutuvat asumaan vastaanottokeskuksissa pitkiäkin aikoja.

Ehdotetulla lainmuutoksella haluttiin muun muassa täsmentää, että lupaa ei myönnetä, mikäli asianomainen henkilö itse toiminnallaan vaikeuttaa maasta poistamista. Lainmuutos olisi myös mahdollistanut työn teon ja perheen yhdistämisen. Perheen yhdistäminen olisi kuitenkin ollut mahdollista vain, jos asianomainen olisi kyennyt huolehtimaan itse perheestään. Näyttäisi siltä, että eduskunta tulee hyväksymään lainmuutoksen tältä osin vain rajoitetusti, myöntämällä tilapäisen luvan saaneille työnteko-oikeuden.

Tämäkin muutos nykyiseen lakiin verrattuna on aiheellinen parannus, koska on toivottavaa, että Suomessa oleskelevat ulkomaalaiset voivat laillisesti hankkia itse elantonsa.

PENTTI VISANEN ylijohtaja sisäasiainministeriö Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.