Onko Israelin sotilasoperaatio puolustautuminen vai hyökkäys?

Israelia pidetään sotaisena kansana. Käsitystä on kuitenkin syytä tarkistaa, koska se on virheellinen. Itsenäistymisensä jälkeen (v. 1948) Israel ei ole aloittanut ainuttakaan kertaa sotaan johtaneita vihollisuuksia.

Israel on ainoa Lähi-Idän maa, jossa on todellinen demokratia, ja demokratiassa sodan aloituskynnys on erittäin korkea. Sotaan ei lähdetä suinpäin jonkun provokaation seurauksena, vaan asiaa harkitaan tarkkaan monelta näkökannalta. Ennen sotilaallisia toimia konfliktia yritetään ratkoa muilla keinoilla.

On sanottu, että nytkin käytävässä sodassa on poliittiset syyt (mm. Ilari Kotimäki, Keskisuomalainen 31.12.2008). Mutta eikö juuri se kuulu demokratiaan? Ei mikään demokraattinen hallitus voi sallia jatkuvaa tuhotyötä vaan sen tehtäviin kuuluu kansalaistensa koskemattomuuden turvaaminen.

Niitä, jotka pitävät Israelia valloittajana ja tunkeilijana alueella, kehotan katsomaan historiaa ilman vääristäviä silmälaseja. Kannattaa myös tutkia, ketkä maata ovat historian saatossa hallinneet ja onko alueella milloinkaan ollut palestiinalaisvaltiota.

Osama Mohammed Helsingin palestiinalaisedustosta sanoi (Keskisuomalainen 31.12.2008): "Emme usko, että konfliktien ratkaiseminen sodalla ja väkivallalla on oikea tapa". Tässä Mohammed on täysin oikeassa, mikäli hän tarkoitti myös rakettien ammuskelua. Sotatoimethan päättyvät välittömästi, kun Israel saa riittävät vakuudet, että myös sen kansalaisiin kohdistuva väkivallan käyttö päättyy.

PAAVO LIEVONEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu