Kuntaliitosten sävyttämä maakuntaviesti

Huomenna loppiaisena hiihdetään 62. Keski-Suomen maakuntaviesti Vaajakoskella.

Mukana on 19 kuntaa, yhteensä 25 joukkuetta. Kuntaliitosten myötä suuri ja mahtava Jyväskylä kilpailee kuudella joukkueella. Voi jo, jos Suomen seitsemänneksi suurin kunta 130 000 asukkaalla ei ole kärkikolmikossa, tai uudistunut Jämsä (Ilveksen ja Vireen hiihtäjät nyt yhdessä) 23 000 asukkaalla. Pylkönmäki ja Saarijärvi ovat nyt myös yhtä. Emme kumminkaan nyt hyötyneet pylkkösistä! Ei vaikka kannonkoskiset ja karstuset veisivät viestiä Saarijärven joukkueessa. Kun ei ole hiihtäjiä.

Moni kunta onkin jäänyt kelkasta tällä vuosituhannella hiihtäjien vähyyden takia. Vähän kateellisena katselen "pohjalaasia" silmiin. Ylivieskassa loppiaisena lähtöviivalla on 55 joukkuetta Keski-Pohjanmaan maakuntaviestissä. Joukkueiden määrä on kasvanut jo viitenä vuonna. Liikevaihto polkee alleen kaikki Suomessa järjestettävät SM-hiihdot. Satsausta ja näkyvyyttä on. Siellä huokuu ihmisissä kansallisurheiluamme kohtaan syvin olemus, lämpö ja henki.

Maakuntaviesti osoittaa kunnan hiihtovoiman koko laajuudessaan. Mutta onko enää näin? Kuntaliitosten myötä asia osin hämärtyy! Voidaanko puhua enää kuntien välisestä maakuntaviestistä? Hiihdetäänkö enää kotikunnan kunniasta? Vieläkö samassa joukkueessa hiihtävät tunnistavat toisensa vaihtoalueella, muuten kuin hiihtoliivistä?

Pikkupoikana 33 vuotta sitten hiihdin Vartiolinnan maastoissa Kannonkoskella ensimmäisen maakuntaviestini Saarijärven Pullistuksen joukkueessa. Ei ehkä niinkään minun toiveestani, vaan "velvoittavana" tehtävänä sisarusteni harrastusta noudattaen ja myöhemmin vaalien. Onneksi kävi näin, sillä hiihto ja liikunta on kulkenut siitä lähtien elämässäni mukana. Usein unohdammekin kannustuksen tärkeyden aloittelevalle hiihtäjälapsoselle, joka laittaa ensimmäistä kertaa oman kotikunnan suuren hiihtoliivin pienille harteilleen ja ottaa ensimmäiset potkut ja sauvatyönnöt maakuntaviestissä.

Vaikka lumen vähyys on koetellut viime vuosina viestiä, aina on hiihdetty - vaikka sitten keväällä, niin kuin pakkastalvena 1987. Maakuntaviestissä viestiä vievät lapset ja vanhemmat yhdessä. Toivottavasti ensimmäistä kertaa hiihtäville jää hyvä muisto 62. Keski-Suomen maakuntaviestistä Vaajakoskella vuonna 2009. Savonmäen laduilla on hyvä myös muistaa maakuntaviestin kunniakas perinne, sen hyvä alkuperäinen tarkoitus hiihtourheilua innostavana tapahtumana ja kuntiakin yhdistävänä, kun viestiä vietiin kunnasta toiseen maanteitä lykkien. Tervetuloa talven suurimpaan hiihtourheilutapahtumaan. Ylös, Suomen pojat nuoret, ulos sukset survaiskaa!

ARTO HYYTIÄINEN Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.