Laitetaanko lapset talouslaman maksajiksi uudistuneessa Jämsässä?

Jämsän uudistunut kaupunki on aloittanut toimintansa jatkamalla kyläkoulujen lakkauttamista. Konsultin laatima säästölista meni läpi poliitikkojen enemmistön äänin. Kuinka moni päättäjä oli lakkauttamisen kannalla ennen kuntavaaleja? Se olisi mielenkiintoinen tieto. Päätöksenteossa on kyse aina arvovalinnasta.

Kyläkoulujen lakkauttaminen merkitsee lasten sivistyksellisten perusoikeuksien heikentymistä ja eriarvoisuuden lisääntymistä. Todellisia säästöjä ei synny eivätkä kunnat ole saaneet talouttaan kuntoon kouluja lopettamalla.

Koulun merkitys kylän kaikille asukkaille on suunnattoman suuri. Lopettamalla koulu tuhotaan samalla historiallista, kulttuurista ja sosiaalista pääomaa, jonka varaan yhteisöllisyys ja ihmisten hyvinvointi - toisistaan välittäminen on rakentunut.

Kun säästölistoja on laadittu, onko nyt todella puututtu niihin tekijöihin, joista kunnan taloudelliset vaikeudet johtuvat? Jos syynä on poismuutto, niin kyläkoulujen säilyttäminen on keino houkutella työikäistä väestöä, veronmaksajia kaupunkiin.

Tämän ovat monet kunnat oivaltaneet päättäessään säilyttää kyläkoulut kunnan vetovoiman takia. Seurantatutkimus aikanaan osoittaa, miten eri strategian valinneet kunnat selviävät tulevaisuuden haasteista. Lapsiystävällinen imago luo tulevaisuuden uskoa kaikille kuntalaisille. Laman yli päästään yhdessä tekemällä vähän enemmän työtä.

EIRA KORPINEN kasvatustieteen professori Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.