Home ja tutkiva journalismi

Homeiset rakennukset ovat aiheuttaneet laajoja ongelmia ja myös runsaasti keskusteluja. esim. Jorma Vireniuksen osuva kirjoitus jokin aika sitten.

Ongelmat on tunnustettu ja asioita on yritetty korjatakin vaihtelevin tuloksin. Asiat ovat yleensä menneet pallotteluksi. Syytetään suunnittelua, suunnittelija siirtää vastuun rakennusliikkeelle. Rakentaja syyttää huoltotoimenpiteiden laiminlyöntiä ja ilmastoinnin väärää säätöä eikä kukaan ota vastuuta.

On järkyttävää se, kuinka päivähoitolasten ja koululaisten, sekä hoitajien ja opettajien terveys uhrataan tällaisissa tiloissa.Altistuneilla työntekijöillä kokeillaan missä työpisteissä he mahdollisesti voisivat työskennellä. Mikäli yksityinen yritys vaarantaisi henkilökuntansa ja asiakkaidensa terveyden moisilla olosuhteilla, puuttuisivat asioihin nopeasti ja tehokkaasti työsuojeluorganisaatio ja työsuojelutarkastajat. Vastuulliset löydettäisiin ja sanktioita tulisi niille, jotka ovat vastuussa.

Entäpä, mitä tapahtuu kunnallisessa organisaatiossa? Asioita kyllä selvitellään ja homeita tutkitaan, vastuullisten perään ei juuri kysellä ja jos kyselläänkin niin ei heitä saateta vastuuseen.

Näitä asioita voisi lähteä selvittelemään tutkivan journalismin keinoin. Selvitettäisiin esim. joidenkin hometalojen historia seuraavilta osin 1. ketkä ovat tehneet urakkasopimuksen ja kenen kanssa. 2. kuka on suunnitellut rakennuksen 3. kuka on ollut rakennuttajan puolesta valvomassa hanketta 4. kuka on ollut rakennustyömaan vastaava mestari 5. kuka on vastaanottanut valmistuneen rakennuksen 6. mikä taho on huolehtinut kiinteistön huollosta. Nämä asiat löytynevät kunnallispäätöksistä ja rakennuslupa-asiakirjoista.

Mikäli esim. sanomalehti Keskisuomalainen panostaisi asian selvittelyyn kiitäisivät lehteä lukuisat kansalaiset nyt ja tulevaisuudessa. Omasta mielestäni lehti voisi huoletta vähentää rock-yhtyeiden esittelyä ja siitä vapautuvaa tilaa käyttää asian hyväksi.

HANNU KUITUNEN Jyväskylä, Palokka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.