Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Osallistaen ja yhdessä

Tulevan vuoden talousarvioprosessi on ollut käynnissä jo hyvän tovin. Kun ensimmäiset tiedot talouden sukeltamisesta tulivat esiin, kerrottiin siitä avoimesti. Jo alusta asti oli selvää, että tämä prosessi viedään läpi osallistaen eri tahot keskusteluun. Tilanne ei ole helppo ja siksi päätökset on tehtävä yhdessä, samaan suuntaan kulkien.

Lautakuntien iltakoulumateriaaleista ja viranhaltijoiden esityksistä on vedetty jälleen mediassa raflaavia otsikoita, vaikka päätöksiä ei ole tehty. Iltakouluissa me luottamushenkilöt saamme esimerkkilaskelmia siitä, millä toimin asetettuihin säästötavoitteisiin päästään.

Luottamushenkilöinä evästämme viranhaltijoita siitä, onko suunniteltu suunta oikea vai tulisiko löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Keskustelussa näyttää kuitenkin jäävän liian vähäiselle huomiolle se, että tähän prosessiin tulee osallistaa Jyväskylän asukkaita ja henkilöstöä laajemmin kuin nyt on tehty. Vastuu osallistamisesta on sekä viranhaltijoilla että meillä luottamushenkilöillä itsellämme.

Osallisuuden kautta meillä jokaisella on mahdollisuus tulla kuulluksi ja voimme vaikuttaa siihen, mihin kohdistamme resurssimme nyt ja vuosia eteenpäin.

Sivistyslautakunnan esimerkkilaskelmat ovat karua luettavaa. Jostain pitäisi pystyä säästämään, mutta lähestulkoon kaikki keinot vaikuttavat lapsiimme ja nuoriimme. Kaupunginvaltuuston puheenvuoroja lukiessa on selvää, että edellytämme puoluetaustasta riippumatta toimialat ylittävää yhteistyötä, jotta pystymme satsaamaan aidosti vaikuttaviin palveluihin. Etenkin lasten ja nuorten palveluiden osalta tämän yhteistyön pitää tulla näkyväksi jo ensi vuoden talousarviossa.

Vastuu toteutuksesta on viranhaltijoilla. Emme voi enää säästää juustohöylällä leikaten tai palvelutasoa heikentäen, vaan on löydettävä uudenlaisia ratkaisuja, jotka poistavat päällekkäisyyksiä toimialojen väliltä.

Tätä työtä tehdään jo keskustellen, mutta puhe ei enää riitä. Tarvitaan konkreettisia esityksiä, joiden valmistelu tulee tehdä osallistaen ja yhdessä.

Leena Lyytinenkaupunginvaltuutettu (vihr.)sivistyslautakunnan jäsenJyväskylä