Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Kommentoin Tuomo Kantolan 6.8. ja Jyry Soinisen 30.7. julkaistuihin mielipidekirjoituksia.

Ympäristöasiat korostuvat kiinteistöjen omistajien pyrkiessä vähentämään kiinteistöjensä energiakustannuksia ja CO2-päästöjä. Energiankäytön tehostaminen erilaisilla talteenotto- ja energiankierrätysjärjestelmillä on usein taloudellisesti ja myös imagomielessä järkevää. Tätä tukee myös valtio mm. Business Finlandin myöntämien energiatukien kautta.

Jyväskylän kaupungin kannalta on tärkeää, että sen omistama Alva-yhtiöt pystyy vastaamaan lämpöliiketoiminnan muuttuviin vaatimuksiin niin hinnallisesti kuin laadullisestikin.

Markkina-asemasta tulee voida pitää kiinni kilpailukykyä ja houkuttelevuutta kehittämällä myös päästöasiat huomioiden. Tuotantolaitoksia ja jakeluinfraa tulee voida ajaa riittävän suurella volyymilla suurtuotannon kustannushyödyn ylläpitämiseksi.

Tuomo Kantolan kirjoituksessaan mainitsemien polttamisen vaihtoehtojen pelkkä listaaminen ei riitä, vaan Alvan on tartuttava niihin aktiivisemmin omien hankkeiden muodossa. Hyviä esimerkkejä valtakunnasta löytyy niin geolämmön, lämpöpumppujen, aurinkolämmön kuin kulutuksen säätämisenkin osalta. Päästöjen vähentämisen lisäksi on kysymys kilpailukyvystä.

Avointen kahdensuuntaisten kaukolämpöverkkojen avulla teollisuuden, päivittäistavarakaupan ja muiden kiinteistöjen ylilämpöä voidaan kierrättää sinne, missä kulloinkin on tarvetta.

Halutessaan Alva pystyy olemaan huomattavasti yksittäisiä kiinteistöjä tehokkaampi ottamalla lämmönjakeluverkkojensa avulla laajemmat alueet energiaoptimoinnin piiriin.

Tehokkaammalla hukkaenergioiden kierrättämisellä ja niissä päästöttömään sähköön nojaavia lämpöpumppuja hyödyntäen vähennetään myös uuden polttamalla tuotetun energian tarvetta ja sen CO2-päästöjä, joihin Jyry Soininen viittaa tekstissään.

Jyväskylän kaupungin strategian mukaan Jyväskylä on rohkeasti aikaansa edellä, ollaanko myös energia-asioissa?

Antti TörmäläDI, kaupunginvaltuutettu (vihr.)kaupunginhallituksen jäsenJyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.