Suomen uusin ja rumin?

Kävelen usein Keski-Suomen keskussairaalan pääovelta pysäköintitalolle, ja joka kerta masennun. Kuinka on mahdollista, että Suomen uusin sairaalarakennus voi olla niin masentavan ruma.

En uskonutkaan, että siitä tulisi uusi Paimion sairaala, maailmanperintökohde, tai Meilahden upea lastensairaala. Mutta olisihan siitä voinut tulla ainakin sairaalan asiakkaiden eli potilaiden ja myös henkilökunnan kannalta kaunis ja viihtyisä.

Mitähän lienevät päättäjät ajatellet, kun ovat sellaisen onnettoman rumiluksen hyväksyneet, ei siinä ainakaan kauneutta tai luovuutta ole ajateltu. Vanha sairaalarakennus näyttää siihen verrattuna todella tyylikkäältä – vuosikymmeniä sitten suunniteltu.

 

Jo on aikoihin eletty, että moista rimanalittavaa rakennussuunnittelua on hyväksytty 2000-luvun toisella vuosikymmenellä. Kauneus ja kunnianhimo ovat siitä puutuneet kokonaan.

Kuka on hyväksymispäätöksen tehnyt – eipä siinä juuri nykyaikaa ja tulevaisuutta ole ajateltu. Ei ole menty siitä missä aita on matalin vaan suorastaan aidan ali – eli limbo.

Ainut, jolla tilanteen voi vielä osittain korjata, on pestata valtakunnan parhaat muraalintekijät kaunistamaan koko rakennus uudelleen. Jyväskylä ja monet muut kaupungit ovat heränneet ja koristelleet ympäristöään mahtavilla muraaleilla. Kuten esimerkiksi Ilmarisenkatu 7-9; mahtava jääkarhu – ja monet muut. Valitettavasi Ilmarisenkadun jääkarhu ei pääse oikeuksiinsa, koska sen näkyvyysalue on rajallinen.

Nyt olisi keskussairaalan rakennuksen seinillä mahdollisuus tehdä sekä valtakunnallista että ehkä myös maailmanlaajuista näkyvyyttä ja huomioarvoa.

Kyllä kai rakennusrahaston budjetissa on sen verran liikkumavaraa, että ainutlaatuinen muraali saadaan rakennusta koristamaan koko maakunnan ylpeydeksi. Toivottavasti rakennuksen suunnittelija-arkkitehti ei asetu poikkiteloin vaan kokee sen rakennuksen ulkokuoren lisäarvona.

Alpo Tanskanen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu