Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Polttamiseen perustuva energiantuotanto puhututtaa, eikä suotta. Jyry Soininen esitti huolensa aiheesta (KSML, 30.7.) kirjoituksessaan ”Jyväskylän tulee luopua polttoon perustuvasta energiantuotannosta”.

Ilmastokysymyksen ja polttamisen suhteen olemme Alvalla päätyneet pitkälti samoihin johtopäätöksiin kuin Soininenkin. Puu polttoaineena lasketaan virallisesti edelleen uusiutuvaksi energianlähteeksi, vaikka tutkimukset osoittavat asian olevan monitahoisempi.

Asia on tiedostettu myös Alvalla ja siksi aiheen parissa tehdään jatkuvasti työtä. Myös yhteistyö alan eri toimijoiden kesken on tärkeää, sillä harva selättää isoja haasteita yksin.

 

Olemme olleet bioenergian käyttöönotossa Suomen kärkijoukossa ja myös jatkossa tahdomme tarjota edullisia ja ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja.

Alvalla on jo pitkään tehty tulevaisuuden lämmöntuotantoon liittyvää suunnittelua ja tutkittu vaihtoehtoja polttamiselle. Vaihtoehtoina ovat olleet mm. lämpöpumput, geolämpö, kulutuksen säätäminen ja aurinkolämpö.

Kaukolämpöverkko on onneksi teknologianeutraali tuotantomuodon suhteen ja mahdollistaa eri lämmitysmuotojen hyödyntämisen energiatehokkaasti – käytännössä verkko voidaankin nähdä tulevaisuudessa yleisesti lämmön jakeluverkkona, joka palvelee kaikkia lämmön tuotantotapoja ja hukkalämmön lähteitä.

 

Jo nyt olemme toteuttaneet erilaisia lämpöpumppuratkaisuja sekä hybridiyhdistelmiä, joissa kaukolämmön lisäksi hyödynnetään lämpöpumppuja tai maalämpöä.

Lisäksi olemme selvittäneet hukkalämmön hyödyntämisen mahdollisuuksia. Asia on tärkeä siksikin, että Rauhalahden voimalaitos on tulossa tiensä päähän kuluvan vuosikymmenen aikana. Uudenlaisia ratkaisuja todellakin tarvitaan.

Etenemme ilman muuta kohti polttamatonta teknologiaa, mutta investointien suuruusluokan vuoksi siirtymäaika on tarpeen.

Tutkimus- ja kehitystyö ottaa myös oman aikansa. Tavoitteenamme on, että energiantuotannostamme 80 % on hiilineutraalia vuonna 2025 ja 100 % vuonna 2030.

Tuomo Kantolatoimitusjohtaja, Alva-yhtiöt OyJyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.