Mielipide: Edunvalvonta toimii

Vuosia kestänyt ponnistelu DI-koulutuksen saamiseksi Jyväskylän yliopiston koulutustarjontaa lisää maakunnan vetovoimaa niin opiskelijoiden kuin yritysten kannalta. Osaamisvajetta ja jopa työvoimapulaa on ollut ict-alan työpaikoilla.

Hanketta oli edistämässä yliopiston lisäksi koko koulutuskenttä Gradiasta ja Pokesta JAMK:iin. Unohtamatta kansanedustajia, maakuntaliittoa ja järjestökenttää.

Keski-Suomen keskussairaalan toimintakykyä ja laatua vaarantava vaativien leikkausten keskittämisasetus ollaan vääntöjen jälkeen saamassa järkevämpään ja huomattavasti parempaan ratkaisuun.

Sillä on merkitystä keskisuomalaisten potilasturvallisuudelle, sairaalapalvelujen kattavuudelle ja laadulle, mutta myös työllisyyteen ja maksajina olevien keskisuomalaisten kuntien talouteen.

 

Jyväskylän seutukunnan ja Äänekosken pääsy MAL-sopimusten piiriin oli hyvä osoitus maakunnan poliittisten toimijoiden yhteistyöstä. Hanke ei olisi onnistunut ilman maakuntarajat ylittävää yhteistyötä Kuopion ja Lahden kanssa. Sopimus takaa paremmat rahoitusmahdollisuudet edistää rata- ja tiehankkeita, erityisesti kaksoisraidetta Jämsä–Tampere-välillä.

Sujuva ja kattava joukkoliikenne sekä nopea ja laadukas kaavoitus saavat myös lisäpontta MAL-sopimuksen kautta.

Myös ekologinen ja kestävä rakentaminen, mm. puurakentamisen edistäminen kuuluu MAL-sopimukseen, mikä vahvistaa entisestään maakunnan rakennusteollisuutta pienentäen kuitenkin hiilijalanjälkeä sekä mahdollistaa positiivisen työpaikkakehityksen.

 

Nämä muutamat edellä kuvaamani onnistumiset edunvalvontatyössä eivät ole sattumaa, vaan yhteistyöverkoston aktiivisen työn tulosta.

Keskikokoisena maakuntana ja pienenä vaalipiirinä Keski-Suomi saa perusteltuja hankkeitaan menestyksekkäästi maaliin vain, jos niitä hoidetaan mahdollisimman yksituumaisesti ja koordinoidusti.

Tätä työtä tukee nyt myös Keski-Suomen maakunnan selviytymisryhmä, jossa laajalla verkostolla etsitään parhaita käytäntöjä ja keskitetään edunvalvontatoimia yhdessä sovittuihin kohteisiin.

Toivottavasti poliittisista linjaeroista huolimatta yhdessä sovittuja suunnitelmia ja hankkeita pystytään onnistuneesti edistämään tulevinakin vuosina, jotka ovat vaikeita niin työllisyydelle kuin kuntataloudelle ja sitä kautta peruspalvelujen rahoitukselle. Tässä työssä tarvitaan meitä kaikkia.

Ahti RuoppilaKeski-Suomen maakuntavaltuuston vpj., SDP:n puoluehallituksen jäsenJyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu