Raamattuun ei ole oikotietä

Mitä Raamatun päivittämisellä tarkoitetaan? Onko se uudelleen kääntämistä sanojen merkitystasolla vai sisällön kokonaisvaltaista uudistamista?

Pekka Penttinen kaipasi (KSML 23.7.) Raamatun päivittämistä, mutta ei ilmeisesti ollut tietoinen uusimmasta Uuden Testamentin käännöksestä, joka valmistuu lokakuussa, ja johon valitut vanhoja termejä korvaavat sanavalinnat eivät ainakaan Risto Moisiota (KSML 26.7.) miellytä.

 

Mutta tyydyttäneekö tämä uusi käännösversio Penttistäkään, joka varmaan odottaa perusteellisempaa Raamatun opetusten sopeuttamista nykyaikaan eli sen mukauttamista nykyihmisten elintapoihin.

No olisiko Raamattu sitten enää se ikuinen ja pysyvä sana, joka antaa elämänohjeet koko ihmiskunnalle? Tuskin. Niin monta on mieltä kuin miestäkin. Jokainen haluaisi itselleen ”raamatun”, joka sallisi sellaiset elintavat ja käytöksen, minkä näkee itselleen parhaiten sopivaksi.

Raamattu ei sitten olisikaan enää Raamattu, vaan samanlainen hapuileva ohjeisto, joita maailmasta löytyy erilaisten gurujen jäljiltä.

Käännöstieteen professori Esa Penttilän haastattelusta (KSML 24.7.) käy ilmi, kuinka vaikeaa kääntäminen kielestä toiseen on. Vieraan tekstin ymmärtäminen vain sanojen perusteella ei vielä riitä, vaan pitää ymmärtää jotain kulttuurista, johon sanat liittyvät, jolloin myös niiden monitulkintaisuus avautuu.

 

Ilmeisesti Penttinen ei ole Raamattua lukiessaan (?) tajunnut sen symbolista puolta: sanojen takana on enemmän kuin mitä ne sellaisenaan tarkoittavat. Näin Raamattu vertautuu runouteen, joka parhaimmillaan on tiivistystä laajemmasta kokonaisuudesta ja avautuu vain sitä ymmärtävälle lukijalle. Tähän ei ole oikotietä ilman, että sanonta ja sanoma latistuvat.

 

Tulkinnat ovat siten moninaisia, jolloin myös sisältö voi tuntua aikansa eläneeltä, kun sitä ei osata soveltaa nykyhetkeen. Tähän ei kuitenkaan tarvita sanoilla kikkailua tai ”tarpeettomien” lauseiden yliviivauksia.

Raamatun sanoma on yhä kirkas ja selkeä, se ei saivarteluista ja sovellutuksista parane.

Sirkka-Liisa Särkkä

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut