Pylkäismäki-Tankolampi-tie saatava pikaisesti kuntoon

Meidät on unohdettu! Noin voidaan sanoa, kun Äänekosken kaupungin itäisellä sivulla Vihreällä Väylällä ajetaan ja tulee vastaan kahdeksan kilometrin usein erittäin huonokuntoinen soratien pätkä Pylkäismäki-Tankolampi.

Kansanedustajamme ja eri viranomaiset eivät muista meitä tuhansia tien vaikutuspiirissä eläviä ihmisiä, koska perusparannustyöt ovat jatkuvasti siirtyneet. Tiepiirissä asia on ainakin ajoittain nähty tärkeänä, ei kai muuten rakennussuunnitelmaa olisi tehty Tankolampi-Pylkäismäki tienosalle.

Kansanedustajamme käyvät vaalien alla lupailemassa ja yhtymässä meidän ajatuksiimme siinä, kuinka välttämätön peruskorjaushanke tämä on. Saataisiin tämä seudullisesti ja jopa maakunnallisesti tärkeä 84 kilomerin tie Lintulahti-Jyväseutu kuntoon koko pituudeltaan. Jokaisen vaalin jälkeen asia on unohtunut. Mitään merkkejä hankkeen ajamisesta ei ole tullut tietoon. Ehdittiin jo ajatella, että tämä lama voisi olla hyvä kohde, kun joitakin lisämäärärahoja valtiolta tuli maakuntiin. Vihreällä Väylälle Tankolampi-Pylkäismäki ei kuitenkaan mitään tihkunut.

Nelostien kuntoon laittamisen osalta ovat kaikki yksimielisiä. Toisin on Vihreän Väylän osalta, vaikka tie on seudullinen ja kulkee neljän kunnan läpi. Yhteistyötä Vihreän Väylän hyväksi ei tehdä. Ennen tehtiin ja saatiin peruskorjattua Konginkangas-Sumiainen välinen tienosa sekä Äijälä-Tankolampi väli. Siinä vaiheessa toimi kuntien välinen Vihreä Väylä toimikunta. Toimikunnan työ raukesi 1990 luvun alkupuolella. Nykyisellään ovat kunnat olleet melkoisen hiljaisena tämän viimeisen ponnistuksen. Tankolampi-Pylkäismäki -peruskorjaushankkeen suhteen.

Eiköhän olisi jo aika tehdä kuntien yhteistyö eläväksi myös tässä asiassa ja perustaa uusi Vihreä Väylä toimikunta.

Vihreän väylän peruskorjauksen perusteet ovat ainakin seuraavat:

Tankolampi-Pylkäismäki -tiellä on paikallinen iso merkitys noin viidelletuhannelle Äänekosken, Konneveden ja Laukaan asukkaalle sekä lähes viidellekymmenelle Jyvässeudulla työssä käyvälle.

Seudullisella tiellä on tärkeä seudullinen ja maakunnallinen merkitys.

Vihreä Väylä on suora ja vaihtoehtoinen tie etelä- pohjoinen suunnassa. Palvelee vaihtoehtoisena tienä nelostien remonttien aikana ja onnettomuus tilanteissa siellä.

Se on puutavaran kuljetuksiin suora reitti ja Tankolammilla sijaitsee myös merkittäviä hiekkaharjuja, jolloin hiekan kuljetusolosuhteet paranevat.

Matkailijain kannalta se on kauniita maalaismaisemia, viljely- ja vesinäköaloja tarjoava reitti, jonka varressa kolme kaunista kirkonkylää.

On tunnettua, että elinkeinojen kehitykseen ja asutuksen lisääntymiseen olennaisesti vaikuttavat liikenneyhteydet.

Se luo edellytyksiä linja-auto liikenteelle.

Perusparannettu tie parantaa Vihreän Väylän varren kylien yhteistyötä

Kylien ja yksityisten yrittäjien matkailuun ja muihinkin elinkeinohankkeisiin panostaville parantuvat tieyhteydet saavat olosuhteet suotuisammaksi.

Edes jo peruskorjatuille Vihreän Väylän tienosille ei ole saatu täyttä kansantaloudellista hyötyä tämän 8 km tulpan tähden.

Maantiekarttojen ohut viiva Tankolampi-Pylkäismäki -välillä muuttuisi seudullisen tien merkinnäksi ja navigaattorikin ohjaisi käyttämään tätä usein suorinta tietä.

Kustannusarvio on 6 miljoonaa euroa. Jos hanke toteutetaan niin, että pohjatyöt tehdään ensimmäisenä vuonna ja pintatyöt toisena vuonna, niin kustannus jakautuu 3 miljoonaan euroon vuotta kohden. Isoista rahoista ei siten tämän peruskorjaushankkeen osalta puhuta. Rakennussuunnitelma on tiepiirissä valmiina, jotenka töihin päästäisiin heti. Sillä olisi tässä lamatilanteessa suuri merkitys, kun avautuisi työtä vajaatyöllisille ihmisille ja yrittäjille.

RISTO LEPÄNJUURI Sumiainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.