Ikääntyvien oikeuksia peräämässä

Vielä on kesää jäljellä. Samoin on myös jäljellä Keski-Suomen pilottimaista vanhusasiavaltuutettu työtä. Työ jatkuu Raha-automaattiyhdistyksen rahoituksella ensi vuoden puolelle.

Vanhusasiavaltuutettulain valmistelua on yritetty saada alulle monen tahon tuuppaamana. Muun muassa eläkeläisjärjestöjen etujärjestö EETU on pontevasti vaatinut vanhusasiamiehen viran perustamista. Tulevan syksyn aikana professori Sirkka-Liisa Kivelän johtama Senioriliike jättää tuhansien ihmisten allekirjoittaman vetoomuksen eduskunnalle vanhusasiavaltuutettu lain puolesta. Saas nähdä, miten asian käy tällä erää. Toivottavasti vetoomukseen suhtaudutaan vakavasti ja lain valmistelutyö pääsisi vauhtiin.

Nykyinen työni on osoittanut sen, että vanhukset kaipaavat äänitorvea ja puolestapuhujaa. Monet eteeni tulleet asiat ovat vahvistaneet näkemystä siitä, että vanhusten ihmisarvon ja oikeuksien puolesta on vielä paljon tehtävää.

Meillä Suomessa on jo olemassa lailla turvatut lapsiasia-, tasa-arvo- ja vähemmistövaltuutetut. Eläinsuojeluvaltuutettua on esitetty perustettavaksi, mutta eiköhän kuitenkin, eläimiä vähättelemättä, Suomea rakentaneet ikääntyvät ansaitse valtuutettunsa ensin.

2000-luvun Suomen yksi keskeisimpiä politiikkatavoitteita on ikääntymiseen varautuminen. Väestö ikääntyy ja eläköityy. Vanhusten palvelujen tarve kasvaa vauhdilla.

Nämä ovat asioita, joilta kukaan päättäjä ei voi sulkea silmiään. Ihmisarvoisen vanhuuden ja riittävän hoivan turvaaminen ovat myös ihmisoikeuskysymyksiä. Jokaisella meillä on oikeus hoitoon ja hoivaan, kun sitä tarvitsemme. Meillä jokaisella on myös oikeus itsenäisiin päätöksiin omasta elämästämme. Toisaalta meillä on myös oikeus ja velvollisuus ylläpitää voimiemme mukaan omaa terveyttämme ja toimintakykyämme.

Suuri osa ikääntyneitä koskevista päätöksistä tehdään sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla. Ikääntymisen vaikutukset tulevat myös laajasti esiin muualla päätöksenteossa, esimerkiksi oikeusministeriössä, ja ikääntyviä käsitellään myös ihmisoikeusselonteossa.

Olen ilolla seurannut oikeusministeri Tuija Braxin työtä ihmisoikeuksien puolesta. Hän on toistuvasti ottanut kantaa myös ikäihmisten ihmisoikeuksiin. Ei varmasti sattumalta. 12.5.Brax otti kantaa myös vanhusasiavaltuutettu-toimintaan pohtien sitä, miten yhä paremmin voisi nostaa esiin ikääntyvien palveluepäkohtia tai toisaalta onnistumisia.

Brax viittasi tähän Keski-Suomessa käynnistyneeseen pilottihankkeeseemme, jolla on haettu kokemuksia ja raivattu polkua vanhusasiamiehen toiminnalle. Brax visioi paikallisista tai alueellisista vanhusasiamiehistä, jotka voisivat toimia tiiviissä yhteistyössä kuntien ja paikallisten järjestöjen kanssa ja nostaa esiin ajankohtaisia kehittämistarpeita siellä, missä ikääntyneiden palveluita tosiasiassa järjestetään.

Samalla nämä vanhusasiamiehet muodostaisivat Suomeen verkoston, joka voisi levittää hyviä käytäntöjä ja oppia toisiltaan siitä, miten ikääntyvien asioita voidaan ajaa parhaiten.

Toivottavasti eduskunnassa käsitellään ikääntyvien ihmisten oikeutta hoivaan, huolenpitoon ja arvokkaaseen elämään lähiaikoina annettavan ihmisoikeuspoliittisen selonteon yhteydessä. Yleinen ihmisoikeuksien periaate ei kuitenkaan vielä riitä, vaan ikääntyvien kohdalla tarvitaan lisäksi laajempaa keskustelua ihmisarvosta.

Ihmisoikeudet eivät saa jäädä kauniiksi periaatteiksi, joiden suojassa vanhukset ikään kuin säilötään tai eristetään näennäisesti ihmisarvoisina omaan osaansa - joka määrittelemme me nuoremmat, ulkoapäin.

Ihminen ei lakkaa olemasta silloin, kun keho haurastuu, kun palataan ajatuksissa lapsuuteen, tai kun muutetaan vanhainkotiin. Ihmisarvo ja -oikeudet ovat vahvasti sidoksissa lähiympäristöömme. Kokemukseen siitä, että meillä ihmisillä itsellämme on merkityksellinen paikka maailmassa.

Jokainen meistä voi auttaa ikääntyvien ihmisoikeuksien toteutumista antamalla tänäänkin omille vanhuksillemme merkityksen ja paikan elämässämme.

PAULIINA TAKALA Vanhusasiavaltuutettu Jyväskylän Sotainvalidien Asuntosäätiö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.