Pandemialääkkeet omasta maasta

Sikainfluenssan nopea leviäminen maailmalla ja myös saapuminen Suomeen on yllättänyt terveysviranomaiset.

Toivottavasti arvelut pandemian ensivaiheen suhteellisesta lievästä asteesta pitävät paikkansa.

Toisesta vaiheesta on ennakoitu kehittyvän mahdollisesti vaikeamman. Virusten muutokset ovat arvaamattomia.

Suomella ovat tietyt sopimukset lääkkeiden ja aikanaan kehitettävän rokotteen saamisesta terveydenhuollon henkilöstölle ja osalle väestöä. Haluan kuitenkin Suomen ostavan tarvittavat lisenssit, jotta Suomi voisi itse tuottaa kansalaisilleen tarvittavat lääkkeet sikainfluenssan hoitoa varten jokaiselle suomalaiselle.

Suomessa on lääketeollisuutta, joka teknisesti kykenee tekemään tabletti / pillerimuodossa olevia lääkkeitä.

Tuotanto- ja toimitiloja tätä varten on lääketeollisuudella. Tarvittaessa mielestäni voitaisiin ottaa käyttöön myös Viitasaaren Hakovuoren nyt vailla käyttöä olevat entisen sotilasapteekin tilat.

Lääkkeiden valmistaminen olisi Suomessa realistisesti toteutettavissa, jos valtio osoittaa rahat valmistuslisenssin ostamiseen ja yrityksen/yritysten tarvitsemiin tuotantotoimiin. Silloin luottaisin paremmin lääkkeiden saatavuuteen ja tavoitteeksi on voitava asettaa jokaisen kansalaisen tarve.

Hyvätkin sopimukset voivat kaikissa huoltovarmuustilanteissa osoittautua vain sen paperin arvoisiksi, jolle ne ovat kirjoitetut.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen asiantuntijan Jukka Pirttilän mukaan sikainfluenssan eli H1N1-viruksen kulut nousevat Suomen kansantaloudelle yli miljardiin euroon, jos virus leviää Suomessa viranomaisten arvioiden mukaisesti.

Miljoonan suomalaisen on arvioitu sairastuvan sikainfluenssaan.

Jos yhtä suuri osuus työntekijöistä jää viikon sairaslomalle viruksen takia, vuoden työpäivistä yksi jää kokonaan tekemättä. Se tarkoittaisi bruttokansantuotteen supistumista 700 miljoonalla eurolla.

Realististen arvioiden mukaan kolmasosa suomalaisista sairastuu sikainfluenssaan. Silloin vuoden työpäivistä jäisi tekemättä 1,7 ja bruttokansantuotteesta katoaisi yli 1,2 miljardia euroa, Pirttilä laskee.

Talous voi kurjistua epidemian takia enemmänkin, jos kokonaisia tuotantolaitoksia joudutaan sulkemaan sairastumisten takia. Arvioissa ei ole huomioitu sairasta lasta kotiin hoitamaan jäävien osuutta. Edelleen arvioissa ei ole huomioitu sitä, että työntekijöitä kuolisi virukseen.

Miljoona sairastuvaa on vain arvio, määrä voi olla paljon suurempikin.

Suomessa on myös valmiuksia vastoin yleistä luuloa käynnistää rokotetuotantokin, kun ensiksi on kehitetty virukseen soveltuva rokote.

Suomessa on myös tätä varten kansainvälistä kärkitason tutkimustyötä. Tampereella on myös tietoa ja tiettyä valmiutta kehitettävissä rokotetuotantoa varten ja tämä saattaisi ennättää pandemian vaaraallisemman toisen vaiheen ennaltaehkäisyyn.

Koska sikainfluenssa mainitun laskelman mukaan sairastumisten seurauksina toisi kansantaloudelle menetyksiä yli 1,2 miljardia euroa, olisi ehdottomasti kannattavaa sijoittaa suomalaiseen lääketeollisuuteen ja osaamiseen ja käynnisää lääke- ja rokotetuotanto virusta vastaan Suomessa.

Tässä tilanteessa valtiovallan ei tule pelkästään kertoa huolehtivansa väestön terveydestä, vaan ryhtyä myös toimiin, jotta jokainen suomalainen voisi saada lääkkeet ja rokotteet ajoissa.

Tätä olen esittänyt eduskunnassa 9.7.2009 jättämässäni kirjallisessa kysymyksessä. Päätökset kotimisen lääke- ja rokotetuotannon käynnistämisestä tulisi tehdä mahdollisimman pian.

Vaikka Suomi on pieni maa kuten Sveitsikin, Suomestakin voitaisiin tehdä lääketeollisen osaaminen keskus kansainvälisiäkin tarpeita varten.

LAURI OINONEN kansanedustaja (kesk) Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu